Direktne kazne za prekršioce

Beograd- Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu predložiće Vladi Srbije izmene Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, koje će povereniku Rodoljubu Šabiću omogućiti da direktno kažnjava prekršioce!
Šabić objašnjava da je reč o prinudnom izvršavanju odluka poverenika.
– Uglavnom smo odgovore dobijali, ali postojao je jedan broj slučajeva gde su odbijali da dostave odgovore. Prema sadašnjim odredbama Zakona, prinudno izvršavanje odluka trebalo bi da obezbeđuje Vlada Srbije. Što se tiče podatka da je Ministarstvo za državnu upravu utvrdilo da 140 organa javne vlasti ne primenjuje dosledno odredbe tog zakona, mislim da je to značajan pomak jer je u poslednjih pet godina pokrenuto svega 200 prekršajnih postupaka. Iako to nije prevelik broj prijava, očekujem da će razdrmati one ljude koji misle da ne moraju da poštuju zakon – ističe Šabić.
Prekršajnim sudovima podneti su zahtevi protiv 41 gradonačelnika i predsednika opština, 92 direktora centara za socijalni rad i šest rukovodilaca republičkih organa (Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, Republička agencija za poštanske usluge, Republički zavod za sport, Fond za razvoj Republike Srbije, Direkcija za unutrašnje plovne puteve “Plovput”, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja).
Za kršenje odredbi ovog zakona predviđene su novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

Tagovi

Povezani tekstovi