Evropske medijske organizacije pozivaju EU da sankcioniše Izrael

slika: canva
slika: canva

Nezavisno udruženje novinara Srbije, 38 evropskih medijskih sindikata i više od 20 nevladinih organizacija za slobodu štampe uputili su danas pismo najvišim diplomatama Evropske unije u kome pozivaju na suspenziju Sporazuma o pridruživanju EU-Izrael i na sankcije protiv odgovornih za izraelske ratne zločine i ponovljena kršenja međunarodnog prava. Pismo je sastavljeno na inicijativu Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Među ostalim su ga potpisali Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH), Human Rights Watch (HRV), IFEKS, Reporteri bez granica (RSF), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)…

 

Evo našeg zajedničkog pisma ovde

 

Avgust 26, 2024. godine

 

G-din Josep Borrell Fontelles, visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku / potpredsednik Komisije 

 

G-din Valdis Dombrovskis, Evropska komisija, Ministarstvo spoljnih poslova zemalja članica EU

 

 

Poštovani visoki predstavniče/potpredsedniče Borel i izvršni potpredsedniče Dombrovskis,

 

Naše organizacije pišu da zahtevaju od Evropske unije da preduzme hitne mere protiv ubistava novinara od strane izraelskih vlasti i drugih kršenja slobode medija, što je u suprotnosti sa izraelskim ljudskim pravima i obavezama iz međunarodnog humanitarnog prava (MHP). Ovo su deo široko rasprostranjenih i sistematskih zloupotreba koje su počinile izraelske vlasti u Gazi, na Zapadnoj obali, u Izraelu i drugde, kao što su dokumentovale ili priznale izraelske, palestinske i međunarodne nevladine organizacije, eksperti UN, Međunarodni sud pravde i u zahtevu za naloge za hapšenje tužioca Međunarodnog krivičnog suda. Ova kršenja bi trebalo da izazovu suspenziju Sporazuma o pridruživanju EU-Izrael i dalje ciljane sankcije EU protiv odgovornih. Na žalost, vlade EU 27 tek treba da jednoglasno priznaju, pripišu i osude zločine izraelskih snaga u Gazi.

 

Od 7. oktobra 2023. godine, kada su borci predvođeni Hamasovim naoružanim krilom izveli brojne i koordinisane napade na civile i uzeli taoce u Izraelu, Netanjahuova administracija je preduzela niz koraka bez presedana da smanji slobodu medija koji su efektivno rezultirali uspostavljanjem cenzurnog režima.

 

Tekući napadi izraelskih vlasti na novinare i slobodu medija koji zahtevaju hitnu akciju uključuju:

 

  • Ubistva novinara: Organizacije za slobodu štampe, uključujući Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Reportere bez granica (RSF) i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) snimile su ubistva više od 100 palestinskih novinara i medijskih radnika u Gazi , kao i dva izraelska i tri libanska novinara, od 7. oktobra, što čini najsmrtonosniji period za novinare u decenijama u kojima ove organizacije prikupljaju podatke. Mnogi od ovih novinara su nosili medijske oznake kada su ubijeni. Desetkovanje i raseljavanje novinarskog korpusa u Gazi značilo je da je manje lokalnih novinara ostalo da izveštava o neprijateljstvima u Gazi.
  • Ciljana ubistva novinara: CPJ je otkrio da su Izraelske odbrambene snage (IDF) direktno gađale i ubile najmanje pet novinara, a CPJ istražuje najmanje 10 drugih smrtnih slučajeva koji ukazuju na moguće ubistvo od strane IDF-a. Druge organizacije kao što je RSF veruju da bi broj ciljih ubistva mogao biti veći. Dokumentovanje i verifikacija detalja neophodnih da bi se zaključilo da je došlo do ciljanog ubistva, dok je pristup Gazi ograničen, a uslovi izveštavanja i dalje strašni, jeste teško. Ciljano ili neselektivno ubistvo novinara, ako je počinjeno sa namerom ili bezobzirno, predstavlja ratni zločin. U jednom od ovih napada, tenkovski napad IDF-a ubio je novinara Rojtersa Isama Abdalaha u južnom Libanu 13. oktobra, što je dokumentovano opsežnim nezavisnim istragama organizacija za ljudska prava i medijskih organizacija i podržano opsežnom forenzičkom video analizom. Tada je povređeno još šest novinara.
  • Zabrana pristupa nezavisnim medijima Gazi: Dok su neka ograničenja izveštavanja uobičajena u ratu, efektivna potpuna zabrana ulaska novinara u Gazu — kako stranih državljana tako i izraelskih i palestinskih novinara — bez presedana je u modernim vremenima. Novinari su mogli da izveštavaju sa prve linije u skoro svakom velikom sukobu u poslednje tri decenije: od Ukrajine do Ruande. Poređenja radi, uprkos tome što je pres-kancelarija izraelske vlade izdala medijske akreditacije za oko 2.800 međunarodnih novinara da uđu u Izrael od početka sukoba, samo odabranim novinarima je dozvoljen ulazak u Pojas Gaze — svima pod izraelskom vojnom pratnjom i uz ograničenja izveštavanja. Shodno tome, više od 70 medijskih kuća i organizacija civilnog društva nedavno je pozvalo Izrael da odobri nezavisan pristup Gazi.
  • Rekordno veliki broj proizvoljnih pritvora: Od 7. oktobra, Izrael je uhapsio najmanje 49 novinara i medijskih radnika — često bez optužbi — u, kako oni i njihovi advokati kažu, odmazdi za njihovo novinarstvo i komentare. Najmanje 13 osoba se nalazi u administrativnom pritvoru, što je politika prema kojoj vojni komandant može da zadrži osobu bez optužbe, obično na šest meseci, na osnovu toga da ih spreči da počine krivično delo u budućnosti, i koja je produžena neograničen broj puta. Korišćenje tog postupka je više puta proglašeno oblikom proizvoljnog pritvora od strane UN.
  • Prisilni nestanak: Palestinske novinare Nidala Al-Vahidija i Haitama Abdelvahida pritvorile su izraelske vlasti 7. oktobra, dok su izveštavali o napadu koji je predvodio Hamas u južnom Izraelu. Od tada, izraelske vlasti odbijaju da obelodane informacije o njihovom boravištu, pravnim osnovama za njihovo hapšenje, pa čak i potvrdu da su još živi.
  • Navodi o mučenju i maltretiranju: Sve je veći broj navoda novinara o mučenju i maltretiranju dok su bile  uhapšenje  ili pritvorene od strane izraelskih vlasti. Iako je nedostatak pristupa Gazi ometao sposobnost istraživačkih organizacija da same potvrde ove izveštaje, oni su u skladu sa dokazima o sistemskom zlostavljanju zatvorenika u izraelskom pritvoru koje su dokumentovale organizacije civilnog društva i Ujedinjene nacije.
  • Cenzura i ogromna ograničenja slobode medija: U širem smislu, zakonska ograničenja i značajna ometanja nezavisnog izveštavanja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji proširili su se od 7. oktobra. U Izraelu je sloboda štampe ograničena sve većim brojem zabranjenih članaka, retorikom vladinih zvaničnika protiv medija, navodnim pokušajima da se naizgled kontrolišu novinski mediji i napadima na izraelske novinare, pored ostalih pretnji. U aprilu 2024, Izrael je takođe usvojio zakon koji ovlašćuje vladu da privremeno zabrani emitovanje međunarodnih vesti u Izraelu ako se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost, što je rezultiralo zatvaranjem Al Džazire u Izraelu. U maju 2024, Izrael je privremeno zaplenio opremu od Associated Press-a zbog prenošenja video sadržaja uživo Al Džaziri. Postoje i stalna gašenja interneta koja sprečavaju da vesti i svedočenja iz Gaze dospeju u spoljni svet, opsežne optužbe o uznemiravanju i zastrašivanju i izveštaji da je više od 50 medijskih kancelarija uništeno ili oštećeno u Gazi.
  • Propust da se istraže ili pozovu počinioci na odgovornost: Uprkos ponovljenim pozivima organizacija civilnog društva, IDF nije transparentno ili sveobuhvatno istražio nijedan od ovih napada, ubistava ili drugih navoda o zlostavljanju novinara. IDF ima dugogodišnji obrazac nekažnjivosti koji je prethodio sadašnjem sukobu: u maju 2023, CPJ je dokumentovao da je najmanje 20 novinara IDF ubio u protekle 22 godine, uključujući američko-palestinsku novinarku Širin Abu Akleh, i niko nikada nije optužen ili odgovarao za njihovu smrt. Izraelske grupe za ljudska prava B’Tselem i Yesh Din nezavisno su zaključile da kada se izraelske vojne istrage ipak dogode, one služe kao „mehanizam za izbeljivanje“, nalazi koje podržavaju druge organizacije kao što je Human Rights Watch.

 

Novinari imaju nezamenjivu ulogu u dokumentovanju i izveštavanju o ratnim zločinima i drugim kršenjima ljudskih prava. Kumulativni efekat ovih zloupotreba je stvaranje uslova za ,,prazninu informacija”, kao i za propagandu, pogrešne informacije i dezinformacije. Dok Izrael tvrdi da je njegova akcija da zaštiti svoj narod, istorija pokazuje da je cenzura i uskraćivanje prava na informacije pogrešan put ka miru ili bezbednosti.

 

Stoga vam danas pišemo da pozivamo na suspenziju Sporazuma o pridruživanju Izrael/EU na osnovu toga što je prekršio međunarodna ljudska prava i krivično pravo i na usvajanje ciljanih sankcija protiv zvaničnika IDF-a i drugih odgovornih. 

 

Pored toga, evropski lideri treba da nedvosmisleno i javno traže da Izrael ispuni sledeće zahteve za slobodu štampe:

 

Omogućite pristup i podržite slobodu izveštavanja 

  • Ukinite blokadu međunarodnim, izraelskim i palestinskim novinarima od nezavisnog pristupa Gazi.
  • Ukinite zakon koji dozvoljava vladi da ugasi strane medije i uzdrži se od bilo kakvog daljeg zakonskog ili regulatornog ograničavanja rada medija.
  • Pustite sve palestinske novinare iz administrativnog pritvora ili koji su na neki drugi način zadržani bez optužnice.

 

Zaštitite živote novinara

  • Odustanite od neselektivnog i namernog ubijanja novinara.
  • Garantujte bezbednost svih novinara, uključujući omogućavanje isporuke opreme za prikupljanje vesti i zaštitne opreme novinarima u Gazi i na Zapadnoj obali.
  • Dozvolite svim novinarima koji žele da se evakuišu iz Gaze da to učine.

 

Osigurajte odgovornost i okončajte nekažnjivost   

  • Transparentno reformišite svoje istražne procedure kako bi se osiguralo da sve istrage o navodnim ratnim zločinima, krivičnom ponašanju ili kršenju ljudskih prava budu brze, temeljne, efikasne, transparentne, nezavisne i u skladu sa međunarodno prihvaćenom praksom. Istrage o zloupotrebama protiv novinara moraju se odmah sprovesti u skladu sa ovim procedurama.
  • Dozvolite međunarodnim istražiteljima i organizacijama za ljudska prava, uključujući specijalne izvestioce Ujedinjenih nacija (UN), istražitelje Međunarodnog krivičnog suda i Nezavisnu međunarodnu istražnu komisiju UN-a o okupiranoj palestinskoj teritoriji i Izraelu, neograničen pristup Izraelu i okupiranoj palestinskoj teritoriji da istraže sumnje na kršenje međunarodnog prava od strane svih.

 

Hvala vam na razmatranju naših zahteva. 

 

Potpisnice: 

  •  Association of European Journalists (AEJ-Bulgaria)
  • Association of Journalists of Albania (AJA, Albania)
  • Association of Polish Journalists (SDP, Poland)
  • Association of Professional Journalists of Albania (APJA, Albania)
  • BH Journalists Association (BHJA, Bosnia and Herzegovina)
  • Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
  • CFDT-Journalistes (France)
  • Committee to Protect Journalists (CPJ)
  • Community Media Forum Europe (CMFE)
  • Croatian Journalists’ Association (CJA, Croatia)
  • Danish Union of Journalists (DJ, Denmark)
  • (The) Daphne Caruana Galizia Foundation
  • DISK Press Labour Union (DİSK Basın-İş, Turkey)
  • Dutch Association of Journalists (NVJ, The Netherlands)
  • Estonian Association of Journalists (EAL, Estonia)
  • Ethical Journalism Network (EJN)
  • EuroMed Rights
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Federation of Associations of Journalists of Spain (Federación de Asociaciones de Periodistas de España, FAPE, Spain)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • General Association of Professional Journalists in Belgium (AGJPB/AVBB, AJP and VVJ, Belgium)
  • Human Rights Watch (HRW)
  • Hungarian Press Union (HPU, Hungary)
  •  IFEX
  • Independent Journalists’ Association of Serbia (NUNS, Serbia)
  • Independent Trade Union of Journalists and Media Workers (SSNM, North Macedonia)
  • Index on Censorship
  • Institute of Maltese Journalists (IGM, Malta)
  • International Federation for Human Rights (FIDH)
  • International Media Support (IMS)
  • International Press Institute (IPI)
  • Journalists’ Union of Athens Daily Newspapers (JUADN, Greece)
  • Journalists’ Union of Turkey (Türkiye Gazeteciler Sendikası, TGS, Turkey)
  • Luxembourg Association of Professional Journalists (ALJP, Luxembourg)
  • Media Diversity Institute (MDI)
  • National Federation of the Italian Press (Federazione Nazionale della Stampa Italiana, FNSI, Italy)
  • National Union of Journalists – General Confederation of Labor (SNJ-CGT, France)
  • National Union of Journalists of Ukraine (NUJU, Ukraine)
  • Norwegian Union of Journalists (Norsk Journalistlag, Norway)
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  •  Ossigeno.info
  • Pakistan Press Foundation (PPF)
  • Periodical & Electronic Press Union (PEPU, Greece)
  • Portuguese Union of Journalists (SinJor, Portugal)
  • Reporters Without Borders (RSF)
  • Rory Peck Trust
  • Serbian Journalists’ Union (Sinos, Serbia)
  • Slovenian Association of Journalists (Društvo Novinarjev Slovenije, DNS, Slovenia)
  • Slovenian Union of Journalists (SNS, Slovenia)
  • South East Europe Media Organisation (SEEMO)
  • Spanish Federation of Journalists’ Unions (Federación de Sindicatos de Periodistas, FeSP, Spain)
  • Swedish Union of Journalists (SJ, Sweden)
  • Trade Union for Culture, Art and Media (UGS-Nezavisnost, Serbia)
  • Trade Union of Croatian Journalists (TUCJ, Croatia)
  • Trade Union of Media of Montenegro (TUMM, Montenegro)
  • Turkish Journalists’ Association (Gazeteciler Cemiyeti Dernegi, GCD, Turkey)
  • Union of Bulgarian Journalists (SBJ, Bulgaria)
  • Union of Journalists in Finland (Suomen Journalistiliitto, Finland)
  • Union of Journalists of Andalusia (SPA-FeSP, Spain)

Tagovi

Povezani tekstovi