Međunarodna akcija podrške Andreju Gnjotu uoči sutrašnjeg ročišta

Foto: Veran Matić
Foto: Veran Matić

Udruženje za podršku političkim izbeglicama Belorusije „Partizanka“ saopštilo je da je međunarodna akcija podrške beloruskom aktivisti i novinaru Andreju Gnjotu održana proteklih dana u 34 grada u 17 zemalja, uoči sutrašnjeg ročišta u Apelacionom sudu u Beogradu na kojem bi trebalo da bude odlučeno o njegovom eventualnom izručenju Belorusiji.

 

U okviru te akcije, od 22. do 25. avgusta stotine ljudi izašlo je pred ambasade Srbije u svojim zemljama ili su se fotografisali sa porukom da Gnjot mora biti oslobođen, saopštilo je udruženje „Partizanka“, osnovano u Poljskoj.

 

„Partizanka“ ukazuje u saopštenju da je režim predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka jedan od najokrutnijih i najrepresivnijih u svetu, te da sistematski muči i ubija svoje neistomišljenike, zbog čega „niko ne sme biti izručen njemu ni pod kojim izgovorom“.

 

„Zahtevamo da se Andrej hitno pusti na slobodu i računamo na to da će sprski sud postupiti u skladu sa pravom i pravdom i konačno odbiti zahtev o Andrejevom izručenju“, navelo je udruženje „Partizanka“ povodom slučaja Gnjota, koji je od oktobra 2023. godine u pritvoru u Srbiji u iščekivanju mogućeg izručenja Belorusiji.

 

Viši sud u Beogradu doneo je nepravnosnažnu odluku o izručenju Belorusiji.

 

Ročište na kojem bi trebalo da bude odlučeno o eventualnom izručenju Gnjota zakazano je za 27. avgust u 11 sati u Apelacionom sudu u Beogradu.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi