U toku je najopasnija kampanja protiv medija UG: Krenuo Vučić, nastavila Brnabić, uključio se i ministar informisanja

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

U Srbiji je u toku najžešća i do sada najopasnija kampanja protiv medija United grupe. Prišiva im se etiketa da su deo zavere koja želi ubistvo predsednika države Aleksandra Vučića. Krenuo je sam Vučić, nastavila Ana Brnabić, pa se uključio i ministar informisanja Dejan Ristić.

 

Prva u odbrani predsednika države, prva u napadu na novinare United medije, zbog kako tvrdi ugrožavanja života i poziva na ubistvo Aleksandra Vučića. Jedna od najbližih saradnica Aleksandra Vučića, Ana Brnabić podelila je na X profilu trominutni video spot, tvrdeći da sagovornici i mediji United Group crtaju metu na čelu Aleksandra Vučića i progone ga.

 

Po ko zna koji put United Group i njeni mediji našli su se da udaru vlasti, koja kao i sam Aleksandar Vučić moraju da nađu drugu temu i neprijatelja posle vrelog litijumskog leta.

 

„Kada nema gde – on kaže mene hoće da ubiju, to je to. I onda krene a pumpa preko ovih svojih tabloida, preko ovih svojih medija koje je okupirao. Dakle, mi danima slušamo o tome kako neko hoće da ga ubije,  a sada je to imenovano – on je rekao da Šolak i ljudi koji valjda ovde rade spremaju njegovu likvidaciju“, rekao je Slobodan Georgiev direktor vesti TV Nova.

 

Za takve tvrdnje ne daje predsednik nikakve dokaze. Kao ni resorni ministar, Dejan Ristić koji bi trebalo da radi u službi medija. Ili je izgleda važnije da odbrani predsednika države.

 

„Postoje mediji koji promovišu vršenje nasilja, i omogućavaju pojedinim svojim sagovornicima gostima da pozivaju na rušenje ustavnog poretka, da pozivaju na ubistvo“, izjavo je ministar informisanja Dejan Ristić na konferenciji za novinare.

 

N1: Možete da mi kažete primer da je bilo tih poziva

 

„Svakodnevno, nažalost“, odgovorio je Ristić.

 

Od svakodnevno, nije se međutim ministar Ristić setio nijednog primera gde se sa N1 i Nove pozivalo na ubistvo predsednika. Atmosfera u kojoj se novinari i suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak optužuju da kuju zaveru za ubistvo Aleksandra Vučića a da nemaju dokaze za međunarodna novinarska udruženja su opasna, pre svega po bezbednost samih novinara.

 

„Ugroženi i opasnosti ste vi na N1 koji ste u studiju potpisujete tekstove u novinama ili medijima u vlasništvu gospodina Šolaka i to je ono zbog čega bi ponovo pozvala još jednom vaše političke autoritete da stanu na loptu i da razmisle šta rade“, rekla je Maja Sever iz Evropske fondacije novinara.

 

Jer slažu se u Evropskoj federaciji novinara i Fondaciji Slavko Ćuruvija da je ugrožavanje bezbednosti novinara podignuto na najviši nivo jer kampanju vode osobe na najvišim državnim funkcijama. Ukoliko se desi bilo kakav incident na štetu novinara ove kompanije odgovorni će biti isključivo Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

 

„Cilj je zastrašivanje novinara koji rade u vašoj medijiskoj kući Ili ne samo zastrašivanje vas i vaše kuće u drugih medija koji rade u okviru ove grupe već generalno zastrašivanje svih koji se pojavljuju u javnosti, vaših gostiju“, ocenila je profesorka FPN Aleksandra Krstić.

 

Sporni spot, koji je preko društvenih mreža podelila Ana Brnabić našao se ubrzo na portalima provladinih tabloida kao i agencije Tanjug.

 

NUNS podseća da su novinari iz Junajted medije samo u poslednjih mesec jednom napadnuti i da su dobili šest pretnji smrću. Zato NUNS poziva predstavnike vlasti da prestanu sa kriminalizijom novinara i vlasnike medija.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi