Fridom haus osudio represiju Vlade nad aktivistima i NVO tokom ekoloških protesta

Foto: N1
Foto: N1

Organizacija Fridom haus osudila je kampanju protiv civilnog društva Srbije i pozvala vladu da je prekine, preneo je danas Juropijen vestern Balkans.

 

„Osuđujemo represiju i demonizaciju koju vlada Srbije sprovodi nad nevladinim organizacijama i aktivistima tokom trenutnih ekoloških protesta“, navodi se u saopštenju koje je Fridom haus objavio u ponedeljak uveče na mreži Iks.

 

U saopštenju se navodi da je označavanje tih aktera kao stranih agenata u skladu sa retorikom koju koriste nedemokratski režimi kako bi demonizovali civilno društvo i trebalo bi da uzbuni demokratsku zajednicu.

 

Fridom haus pozvao je Vladu Srbije da odmah prestane sa kampanjom blaćenja.

 

Kako podseća EWB, 21 organizacija civilnog društva je prošle nedelje izdala saopštenje u kojem je istakla da je „veliki broj neosnovanih privođenja i pritvaranja građana poslednjih nedelja praćen propagandnom ofanzivom protiv navodnih stranih plaćenika koji u interesu neprijateljskih zemalja ruše državni poredak“.

 

Organizacije su navele da nije moguće izbrojati situacije u kojima se tokom poslednjih decenija aktivirala priča o stranim plaćenicima, uvek sa zlom namerom prema onima koji se bore za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava iako su organizacije civilnog društva sasvim transparentne u odnosu na donacije koje primaju i iz inostranstva.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi