Beloruski glumac Savelau: Svet prati slučaj Gnjota, ako bude izručen, biće prekršeni međunarodni zakoni

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

„Podrška svetskih umetnika Andreju Gnjotu pokazuje srpskim vlastima da svet ovo posmatra“, izjavio je glumac Mitja Savelau, povodom današnjeg ročišta pred Apelacionim sudom koji treba da odluči da li će Gnjot biti izručen Belorusiji i dodao da bi izručenje aktiviste predstavljalo kršenje međunarodnih zakona.

 

Savelau je pokrenuo je peticiju za podršku beloruskom aktivisti Andreju Gnjotu, koju su potpisali brojnievropski i svetski intelektualci i umetnici, među kojima je francuska glumica Žilijet Binoš, Sandra Huler, kao i dobitnica je Nobelove nagrade za književnost  Svetlana Aleksijevič.

 

„Tražimo da spreče ekstradiciju Andreja Gnjota Belorusiji gde se suočava i sa opasnošću od smrtne kazne, mučenjem, nehumanim tretmanom. Verujemo da je on potpuno nezavistan kao aktivista i kao umetnik koji je dokumentovao proteste 2020. godine. Nadam se da će ovo pomoći“, rekao je za N1 Mitja Savelau.

 

Protest ispred Apelacionog suda

 

Ispred Apleacionog suda u Beogradu okupili su se građani koji pružaju podršku Gnjotu i koji nose transpernte na kojima piše „Sloboda Andreju Gnjotu“, „Srbijo, računamo na tebe“, „Andrej nije kriminalac“…

 

Apelacioni sud bi odluku o eventualnom izručenju Gnjota Belorusiji mogla da bude doneta danas, a najksnije u narednih mesec dana.

 

„Apsolutno se nadamo da će biti oslobođen, dakle da neće biti izučen. Za mene je strašno što srpske vlasti i dalje rade na ovom slučaju jer je Belorusija jedan autoritarni režim sa kojim se suočavamo. Ovo nije prvi ovakav slučaj. Sećamo se 2021. kada je za Tihanovskojom izdat naklog za isporučenje. Nije isporučena, ali to su taktike beloruskih vlasti… Imali smo slučaj kada je Rajan Air usmeren ka Minsku kako bi aktivisti bili uhapšeni. To su taktike beloruskih vlasti da uhvate aktiviste i to dovodi građane u opasnost. Taj let je zapravo bio presmeren samo zbog jednog aktiviste koji je uhapšen“, naveo je Savelau.

 

Opasnost od mučenja, lažnog suđenja, čak i smrtne kazne

 

 

On je dodao da to pokazuje da je „strašno što se uopšte i dalje priča o ovakvim slučajevima“.

 

„Ako bude izručen Belorusiji, Gnjot će se suoučiti sa mučenjem lažnim, suđenjem gde neće imati priliku da se odbrani. To su izmišljene optužbe kao što je slučaj i sa hiljadama ljudi koji su u beloruskim zatvorima. On se potencijalno suočava i sa opasnošću od smrtne kazne“, rekao je Savelau.

 

Gnjotu je podršku pružilo i oko 20 filmskih umetnika iz Srbije.

 

On je kazao da se nada da će inicijativa umetnika iz Srbije i sveta uticati na srpske vlasti u ovom slučaju.

 

„Veoma sam zahvalan umetnicima koji su potpisali pismo.To pokazuje solidarnost, to pokazuje da on nije sam i takođe pokazuje srpskim vlastima da svet ovo posmatra… Odluka Apelacionog suda je konačna… Nadamo se da će ovo pomoći u komunikaciji, da do srspkih vlasti stigne ova informacija. Ako znate da će se suočiti sa nehumanim uslovima, mučenjem i šaljete ga tamo, onda kršite međunarodne zakone“, naglasio je glumac Mitja Savelau.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi