Krstić o kampanji protiv UG: Novinari se plaše da se zastrašivanje iz onlajn prostora ne prelije u fizički

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Profesorka Fakulteta političkih nauka Aleksandra Krstić rekla je za N1 da je cilj kampanje koja se vodi protiv novinara i suvlasnika United Group “potpuno degradiranje kredibiliteta i relevantnosti”. “To je matrica koja se ponavlja godinama”, ocenila je.

 

Kampanja protiv medija United grupe, i to sa najvišeg državnog vrha, nastavlja se, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio suvlasnika United Grupe Dragana Šolaka da je došao na ideju da ga ubije. Svoj doprinos kampanji dala je i predsednica Skupštine Srbije na društvenoj mreži X Ana Brnabić. Ona je na svom nalogu podelila video uradak i napisala da su pozivi na ubistvo Aleksandra Vučića na svim Šolakovim medijima svakodnevni.

 

Kristić je navela da cilj kampanje nije samo zastrašivanje novinara koji rade u okviru United Group.

 

„Već generalno zastrašivanje svih koji se pojavljuju u javnosti, vaših gostiju, ljudi koji sarađuju sa N1 ili svakoga ko bi se drznuo recimo da u javnosti, u tom javnom prostoru kaže nešto što nije po volji vlasti ili nešto što je recimo kritičko pitanje, kritičko promišljanje”, ocenila je Krstić u emisiji “Dan uživo”.

 

Prema njenim rečima, tenzije su sad posebno podignute kada je reč o litijumu – jako važnoj temi koja zapravo sada interesuje sve građane Srbije.

 

Kako je navela novinari se ovde doživljavaju kao da su politička opozicija.

 

“Kada je u pitanju bezbednost novinara, meni su mnogi novinari, koje sam prošle godine intervjuisala za potrebe istraživanja, rekli da se oni zapravo jako plaše, da se pretnje i sva ona zastrašivanja koje se odvijaju u onlajn prostoru, u tom nekom virtualnom prostoru, ne preliju na fizički prostor”, istakla je profesorka FPN-a.

 

Krstić smatra da ne možemo da slušamo izjave o tome da neko svakodnevno nekog targetira i napada, a da zapravo za to nema konkretne dokaze.

 

“Ta igla je uperena u taj balon, koji se sada nalazi pred pucanjem. Ja bih rekla da je to sad već dotle došlo i da mi nismo nekako uspeli ni kao društvo, ni kao mediji, ni kao neka stručna javnost da izađemo iz te matrice koja se sve vreme ponavlja, koja dolazi od pojedinaca iz vrha vlasti i koja se naravno preliva u ove tabloide i različite televizije”, ocenila je.

 

Dodala je da nismo uspeli da izađemo iz te matrice.

 

“Mi smo za svaki protest ili za svaki događaj koji se dešava u društvu, koji izaziva tu jako veliku polarizaciju na crno-belo, prinuđeni da posmatramo i da slušamo kako se novinari koji nešto postave pitanje najnormalnije, da li su oni recimo kritički, da li se na njih vrši neki pritisak ili da li se oni targetiraju kao nepoželjni”, izjavila je Krstić.

 

Kako je navela, vlast, Ministarstvo informisanja, REM, morali bi da služe zapravo kao ključne institucije koje se brinu o tome da bezbednost novinara ne bude ugrožena, da bezbednost gostiju koji dolaze na vašu televiziju i komentarišu određene događaje ne bude ugrožena.

 

“Dakle, to su neke institucije u koje bi mi kao građani trebalo da imamo poverenja. Ono što se ovde dogodilo je da građani više nemaju poverenja ni u jednu instituciju i kada ne verujete ni jednoj instituciji, pa ni nekoj ekološkoj organizaciji, ili ne verujete vlasti koja kaže mi ćemo se potruditi da obezbedimo bezbedno kopanje litijuma, vi ne možete zbog takvog nedostatka poverenja prosto da poverujete u te tvrdnje.”, ukazala je.

 

Krstić je rekla da osuđuje svaki govor mržnje, svako zastrašivanje, svako targetiranje, svaki napad na lični i profesionalni integritet.

 

“Mislim da bi bilo zaista krajnje vreme, zapravo, da se prestane sa tim i da se malo povede računa o tome na koji način svaka izgovorena reč o tom smislu, svaki spin, svako skretanje sa neke teme za koje su svi zainteresovani, sada može da utiče na budućnost vašeg posla, na budućnost ne samo ove medijske kuće, nego i na budućnost bilo koga ko misli drugačije ili ne mora da misli drugačije. Možda misli isto, ali jednostavno se plaši da to izgovori. Ovde je ta matrica vrlo vidljiva. Ovde imamo neke čak iste etikete koje se pojavljuju s vremena na vreme, ali ono što je sada jako opasno je da su te tenzije jako izražene i ja se plašim, zaista sam zabrinuta, ne bih volela da se bilo šta loše bilo kome dogodi“, rekla je Krstić.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi