Završeno ročište u Apelacionom sudu, aktivisti se nadaju da će sud „sačuvati nezavisnost“ kada bude odlučivao o Andreju Gnjotu

Foto: Siniša Obrenić
Foto: Siniša Obrenić

Pred Apelacionim sudom završeno je ročište u slučaju beloruskog aktiviste Andreja Gnjota. Sud ima rok od 30 dana za donošenje odluke o njegovom izručenju Belorusiji. “Bio sam u šoku jer je Vlada Srbije 2019. potpisala sa Belorusijom ugovor o izručenju. Flertovanje sa diktatorima i ubicama nikada ne donosi ništa dobro”, izjavio je Peter Nikitin i dodao da se nada da će Apelacioni sud u donošenju odluke u slučaju Gnjota „sačuvati nezavisnost“.

 

Pred Apaleacionim sudom, tužilaštvo je danas ostalo pri svom stavu da su ispunjeni svi uslovi da Gnjot bude izručen Belorusiji, dok odbrana tvrdi da se proces protiv  njega u Belorusiji vodi zbog njegovih političkih stavova i da bi izručenje značilo njegovu smrt.  Gnjot je i danas pred sudom ponovio je da nije počinio krivično delo, već da ga Belorusija traži zbog njegovih političkih stavova.

 

„Da sam utajio 300.000 eura poreza, za šta me tereti Minsk, značilo bi da sam  milioner, ne bih došao da radim u Srbiju”, rekao je pred Apelacionim sudom Gnjot, beloruski aktivista, uhapšen u Srbiji po Interpolovoj poternici koju je za njim zbog navodne utaje poreza raspisao Minsk.

 

On je podesetio da je u Centralnom zatvoru proveo sedam meseci i da se od tada nalazi u kućnom pritvoru.

 

Odbrana Andreja Gnjota je sudu dostavila i dokument da je Interpol van snage stavio poternicu po kojoj je Gnjot i uhapšen u Beogradu.

 

“Ovo je od ključne važnosti, jer se radi o životu jednog čoveka. U Belorusiji se sistematski muče zatvorenici, posebno oni koji su protestovali 2020. godine. Čak tri predsednička kandidata su trenutno u zatvoru i o njima se ništa nije čulo više od 500 dana… Mi ne samo da strahujemo, nego znamo da je to jedino što Andreja čeka u Belorusiji… To je jedna od najokrutnijih diktatura u svetu… Belorusija je diktatura, Lakšenko je ubica i Srbija ne sme da preda čoveka u ruke ubica“, rekao je za N1 osnivač Ruskog demokratskog društva i organizator protesta ispred Apelacionog suda, Peter Nikitin.

 

Ispred Apleacionog suda bilo je okupljeno desetine građana koji traže da Gnjot ne bude izručen Srbiji.

 

“Bio sam u šoku da je Vlada Srbije 2019. potpisala sa Belorusijom ugovor o izručenju. Niko ne sme da ima odnose sa režimom kao što je režim Lukašenka. Mislim da to flertovanje sa diktatorima i ubicama nikada ne donosi ništa dobro”, kazao je Nikitin.

 

On je dodao da je očigledno da u ovom slučaju “politika igra ulogu”.

 

“Računamo da će Apelacioni sud sačuvati nezavisnost, da će odlučivati bez politike, da će odlučivati po pravu”, rekao je za N1 Peter Nikitin.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi