Nova tužba protiv satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo zbog karikature Bogorodice

Charlie Hebdo

Dva francuska katolička udruženja podnela su danas tužbu protiv francuskog satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo zbog podsticanja i izazivanja verske mržnje, preneli su francuski mediji.

 

U tekstu tužbe se navodi da je ovaj kontroverzni nedeljni list, dan posle praznika Velika Gospojina, objavio karikaturu Device Marije sa simptomima majmunskih boginja predstavljajući Bogorodicu kao „uzor za hrišćanke širom sveta“, nazivajući je pogrdno „drolja, kurva i lažljivica“, prenosi dnevni list Figaro.

 

Nakon objavljivanja karikature, portal Hrišćanska tribina je osudio „neopravdano podsticanje mržnje prema katolicima u Francuskoj“ i pokrenuo peticiju za povlačenje ove karikature koja se smatra „uvredom koja podstiče eksplicitno izražavanje mržnje prema katoličkoj zajednici“.

 

 

Podnosioci pritužbe uveravaju „iako je kritika religija dozvoljena, satira ili karikatura ne mogu da postanu sredstvo za neopravdane i uvredljive napade na verska uverenja, jer se tako rizikuje izazivanje tenzija u društvu ili podsticanje nasilja prema vernicima“.

 

Tužbu protiv dizajnera Pjerika Žuina i protiv direktora izdavaštva u Šarli Ebdou podnela su pariskom sudu udruženja Marija iz Nazareta i Staza vrline, ali uprava satiričnog nedeljnika za sada se nije oglasila povodom ovog slučaja.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi