SAD optužile Rusiju da preko državnih medija širi dezinformacije uoči izbora u novembru

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Američka vlada objavila je niz mjera čiji cilj je da se ukaže na rusko miješanje u američke predsjedničke izbore. Između ostalog su otpečaćene optužnice protiv dva zaposlena u ruskoj državnoj medijskoj mreži RT, uvedene sankcije urednicima tog medija i zaplijenjeni internet domeni koje je Kremlj koristio da širi dezinformacije.

 

Mjere su preduzete u okviru napora vlade da suzbije prijetnju iz Rusije za koju američki zvaničnici već duže upozoravaju da može da unese zabunu i izazove podjele među američkim biračima, prenosi agencija Asošijeted pres.

 

U jednom krivičnom slučaju, zaposleni u RT-u Konstantin Kalašnikov i Elena Afanasjev – koji žive u Rusiji – optuženi su da su sa 10 miliona dolara tajno finansirali kompaniju za kreiranje sadržaja iz Tenesija da objavi gotovo 2.000 videa sa ruskom propagandom o pitanjima kao što su imigracija i inflacija.

 

Snimci su imali 16 miliona pregleda na Jutjubu. Optuženi, koji nisu privedeni, koristili su lažne identitete i kompanija nije znala da je Rusija umiješana. Optužnicom, podignutom u Njujorku, terete se za pranje novca i kršenja Zakona o registraciji stranih agenata.

 

RT je, prema ranijoj odluci Sekretarijata za pravosuđe, morao da se registruje kao strani agent. Američka vlada je takođe uvela sankcije glavnoj i odgovornoj urednici tog medija i još devet osoba zbog, kako se navodi, napora da se miješaju u predsjedničke izbore, prenosi Rojters.

 

U saopštenju sekretarijata za finansije navodi se da su urednica RT-a Margarita Simonovna Simonjan i drugi povezani sa mrežom koja tajno regrutuje influensere na društvenim mrežama da utiču na javno mnjenje u Americi i šire poruke bliske Kremlju.

 

Američki zvaničnici su odvojeno objavili zaplijenu 32 internet domena koje je Kremlj koristio da širi rusku propagandu i oslabi globalnu podršku za Ukrajinu.

 

Sekretar za pravosuđe Merik Garland rekao je da se nove mjere odnose na rusku upotrebu državnih medija da angažuje američke influensere da šire propadandu i dezinformacije.

 

„Bićemo neumoljivo agresivni u sprečavanju i remećenju pokušaja Rusije i Irana, kao i Kine ili bilo kojih drugih stranih malignih aktera da se miješaju u naše izbore i podrivaju našu demokratiju“, rekao je Garland uoči sastanka o prijetnjama po američke izbore.

 

“Današnja objava pokazuje šta su sve neke strane vlade spremne da urade da podriju američke demokratske institucije. Međutim, te strane vlade bi takođe trebalo da znaju da nećemo tolerisati strane maligne aktere koji se namjerno miješaju i podrivaju fer i slobodne izbore“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

 

Poslanica u ruskoj Dumi Marija Butina, rekla je za Rojters da su američke optužbe „čista glupost“ i da Moskva smatra da nije važno ko će pobijediti na izborima.

 

„Jedini pobjednik američkih izbora je američki pruvatni vojno-industrijski kompleks“, navela je Butina koja je 2018. u Vašingtonu bila uhapšena pod optužbom da je špijunirala za Rusiju, a zatim priznala krivicu za manje krivično delo i provela ukupno oko 14 meseci u zatvoru, pre deportacije u Rusiju u oktobru 2019.

 

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar, dok su ruske vlasti više puta odbacile optužbe da se miješaju u američke izbore.

 

Ruska mreža RT je u reakciji na optužbe o miješanju za Rojters navela: „Tri stvari su sigurne u životu: smrt, porezi i miješanje RT-a u američke izbore“.

 

Veći dio strahovanja u pogledu ruskog miješanja odnosi se na sajber napade i kampanje širenja dezinformacija. Između ostalog se koriste državni mediji kao što je RT da se promovišu anti-američke poruke i sadržaj, kao i mreže lažnih vebsajtova i naloga na društvenim mrežama kojima se pojačavaju te tvrdnje i tako postaju dio rasprave Amerikanaca na internetu. Te mreže obično koriste polarizujuće političke teme kao što su imigracija, kriminal i rat u Gazi, prenosi AP.

 

U mnogim slučajevima, Amerikanci ne znaju da onlajn sadržaj potiče iz Rusije ili da ga Kremlj podržava. Grupe povezane sa Kremljom sve više angažuju markentiške i PR firme u Rusiji za kreiranje digitalne propagande, rekli su ranije američki zvaničnici.

 

Američka vlada je u martu sankcionisala dvije ruske kompanije koje su pravile lažne vebsajtove i profile na društvenim mrežama da šire dezinformacije Kremlja.

 

Konačni cilj je da se Amerikanci podstaknu da šire ruske dezinformacije, ne dovodeći u pitanje odakle potiču. Zvaničnici kažu da građani više vjeruju informacijama za koje smatraju da dolaze iz domaćeg izvora.

 

Zamjenica sekretara za pravosuđe Lisa Monako je u govoru prošlog mjeseca Rusiju označila kao primarnu prijetnju za izbore.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i „njegovi saradnici koriste sve sofisticiranije tehnike u svojim operacijama miješanja. Targetiraju određena biračka tijela i neodlučne birače da bi manipulisali ishodom izbora za predsjednika i Kongres“, rekla je Monako.

 

„Namjeravaju da na društvenim mrežama privuku Amerikance, koji nisu svjesni tih planova, da bi gurali narativ kojim se zastupaju ruski interesi“, upozorila je američka zvaničnica.

 

Izvor: Glas Amerike

Tagovi

Povezani tekstovi