Ekran pušten niz vodu

Valjevo – Novinari i zaposleni u Televiziji Valjevo nepuna tri meseca nakon privatizacije suočili su se, kažu, sa potpunim raspadom ove medijske kuće. Novi vlasnik, ističu, ne isplaćuje zarade ni obaveze državi, a televizija se više i ne vidi u etru, jer je predajnik isključen.
Televiziju Valjevo sa 16 zaposlenih na aukciji, sredinom aprila, za 147.000 dinara kupio je Slobodan Pavlović, vlasnik preduzeća „Plus“ iz Obrenovca. U međuvremenu, četvoro radnika napustilo je ovu medijsku kuću.
– Samo dvadesetak dana bio sam direktor, ali sam ostavku podneo kad sam uvideo na koji način vlasnik namerava da vodi televiziju. Nisam želeo da na bilo koji način učestvujem u urušavanju televizije, niti da odgovaram zbog toga što vlasnik ne izmiruje zakonske obaveze državi – kaže novinar Aleksandar Ranković. – Za tri meseca nije uložio ni dinara, a zahteva da zaradimo za plate i doprinose. Hoćemo da radimo, ali gazda nije obezbedio uslove da televizija može da ostvaruje prihod. Očigledno, svesno ide na urušavanje ove medijske kuće i da što više zaposlenih ode.
Nekoliko dana posle privatizacije TVA isključen je predajnik. Vlasnik placa na kom je predajnik bio postavljen, a kome su plaćali zakupninu, godinu dana nije izmirivao račune za struju. Tako, od 23. aprila program ove televizije može da se prati samo u kablovskoj mreži.
– Smatramo da postoji osnov za preispitivanje kupoprodajnog ugovora, jer je kontinuitet rada Televizije Valjevo prekinut pošto se ne vidimo u etru – kaže novinarka Branka Jevtić. – Bilo bi nam žao da ovaj medij prestane da postoji, jer smo stekli reference, ne samo u valjevskom kraju već i u Srbiji. Naše priloge i telefonske izveštaje emitovale su televizije sa nacionalnom frekvencijom.
Zaposleni ističu da su novom vlasniku pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora predočili poslovanje i finansijsku situaciju televizije koja je najvećim delom novac dobijala iz gradskog budžeta. Kažu da je vlasnik u početku obećavao da će u tehničko opremanje uložiti 40.000 evra, ali od toga nije bilo ništa.


– Vlasnik je najavljivao uvođenje erotskih sadržaja i „vrućih“ telefonskih linija, jer to donosi pare. Frekvenciju smo dobili na osnovu programske šeme koja ne može da se menja, niti je dozvoljeno da se sedište televizije premešta u drugi grad – kaže novinar Predrag Lučić. – Vlasnik očigledno namerava da Televiziju Valjevo uvede u stečaj. Povodom svega što nam se dešava, niko od nadležnih u gradu još se nije oglasio. Znači li to da smo pušteni niz vodu?


B. Puzović

Tagovi

Povezani tekstovi