MFRR monitoring izveštaj – 756 upozorenja o slobodi medija u prvih šest meseci 2024.

source: MFRR
source: MFRR

Partneri sa platforme Media Freedom Rapid Response (MFRR) danas su objavili najnovije izdanje Monitoring izveštaja u kojem se dokumentuju i analiziraju sva kršenja slobode medija zabeleženih na Mapping Media Freedom platformi u evropskim državama članicama i zemljama kandidatima od januara do juna 2024. godine. Izveštaj su pripremili Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodni institut za štampu (IPI).

 

Najnoviji monitoring izveštaj detaljno istražuje 756 povreda slobode medija koje su zabeležili partneri MFRR-a u prvoj polovini 2024. godine. Ova kršenja su uticala na 1.212 osoba ili entiteta povezanih sa medijima. Od ovih upozorenja, 474 je zabeleženo u državama članicama EU, dok su 282 zabeležene u zemljama kandidatima.

 

Osim što pruža opšti pregled kršenja slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima, izveštaj uključuje tri tematska poglavlja koja se bave antimedijskim zakonima, lažiranjem i izborima. Izveštaj takođe uključuje duboku analizu stanja slobode medija – kako je rečeno kroz Mapping Media Freedom podatke o slobodi medija – u sledećim zemljama: Albaniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Gruziji, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

 

Ključni nalazi

 

  • Evidentirano je 756 kršenja slobode medija, u koje je učestvovalo 1.212 lica ili subjekata povezanih sa medijima.
  • U državama članicama obavljena su 474 upozorenja, a preostala 282 u zemljama kandidatima.
  • Zastrašivanje i pretnje su najčešći oblici prekršaja, ukupno 136 prekršaja.
  • MFRR je zabeležio 100 fizičkih napada, od kojih je 47 rezultiralo povredama.
  • Drugi najčešći oblik kršenja je blokiranje novinarske aktivnosti, što čini 117 upozorenja.
  • Vlada i javni službenici su počinili 143 prekršaja, što predstavlja zabrinjavajući trend.
  • 24,6% upozorenja se dešavalo onlajn, što ga čini najčešćim kontekstom u kojem su se dešavala kršenja slobode medija.

 

Posebno poglavlje izveštaja posvećeno je stanju slobode medija u Srbiji. MFRR je tokom prve polovine 2024. godine zabeležio 38 upozorenja za 51 lice ili subjekt koji se odnosi na medije. Prema izveštaju, stanje slobode medija u Srbiji je alarmantno, pri čemu verbalno zlostavljanje čini većinu (63,2%) zabeženih incidenata. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i SafeJournalists mreža obavestili su MFRR platformu o mnogim incidentima koji se tiču stanja slobode medija i medijskih radnika, a koji su se našli na MFRR platformi i u izveštaju i odnose se na region Srbije i zemlje Zapadnog Balkana.

 

Ceo izveštaj pogledajte ovde (na engleskom).

 

Izvor: EFJ

Tagovi

Povezani tekstovi