UNS po Zakonu, Pokrajinski sekretarijat po Smernicama

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Dok pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, pozivajući se na Smernice, tvrdi da Zadruga „Medijakult“, koja je za realizaciju celokupnog projekta angažovala druga lica, nije postupila suprotno od Zakona o javnom informisanju i medijima, advokat UNS-a Gordana Konstantinović ističe da su Zakon i Pravilnik iznad Smernica i da u hijerarhiji pravnih akata smernice ne postoje.

 

Članom 23 ZJIM propisano je da „učesnik konkursa, koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, može angažovati drugo lice za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20 odsto od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta, pod uslovom da je to lice upisano u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja.“

 

Isto je propisano i Članom 16 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

 

Ove odredbe jasno pokazuju da se ovo ograničenje ne odnosi samo na pravna već i na fizička lica.

 

Ipak, iz Pokrajinskog sekretarijata se u odgovoru UNS-u pozivaju na Smernice za definisanje i pravdanje troškova projekata proizvodnje medijskih sadržaja, u kojima je određeno da se kao Personalni troškovi priznaju troškovi angažovanja lica koji imaju registrovanu preduzetničku delatnost i sa kojima je potpisan ugovor o saradnji na realizaciji projekta. U ovim smernicama piše i da se ograničenje od 20 odsto odnosi na drugo pravno lice, dok za fizička lica ništa nije precizirano.

 

Ipak, Konstantinović kaže da to što se neko pozvao na smernice ne može da ga oslobodi odgovornosti kada je prekršen Zakon.

 

„ZJIM je po tom pitanju jasan, kao i Pravilnik.  Ovakvo postupanje jeste izigravanje Zakona, jer da je namera zakonodavca bila da se ograničenje odnosi samo na pravna lica, a ne i na preduzetnike, tako bi pisalo. E, sada, da li je Ministarstvo u Smernicama stavilo ‘drugo pravno lice’ zbog omaške, nepažnje ili namere, to mi ne znamo. U svakom slučaju taj deo Smernica nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom“, rekla je ona.

 

Izvor: UNS

Tagovi

Povezani tekstovi