Maja Sever o razgovoru sa ministrom Dejanom Ristićem: Postavila sam niz konkretnih pitanja u vezi sa medijima i bezbednošću novinara u Srbiji

Maja Sever, Snimak ekrana: Jutjub/N1
Maja Sever, Snimak ekrana: Jutjub/N1

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever sastala se krajem prošle nedelje u Zagrebu sa ministrom informisanja u Vladi Republike Srbije Dejanom Ristićem. Kako su iz Ministarstva naveli u saopštenju, na sastanku se razgovaralo, između ostalog, o stanju na međunarodnoj medijskoj sceni i izazovima u oblasti javnog informisanja, pitanju bezbednosti novinara i unapređenju legislativnog okvira.

 

Maja Sever kaže za NUNS da je na sastanku koji je inicirao ministar Ristić postavila i niz konkretnih pitanja koja se odnose na medijske politike i bezbednost novinara u Srbiji.

 

„Upozorila sam na problem smanjenja novca  za projektno sufinansiranje, koje je u odnosu na prošlu godinu, na sva tri nivoa vlasti smanjeno za oko 7 miliona evra. Bez obzira na sistem izbora članova komisija za dodelu sredstava, utisak je da su komisije i dalje popunjene ljudima koji novac dele po partijskoj liniji“, kaže predsednica Evropske federacije novinara.

 

Ona je rekla i da je primetno da je vlast našla način da finansira tabloide poput Informera i da sistem postupaka protiv medija zbog kršenja zakona ne funkcioniše.

 

Takođe, naglasila je da je pitanje bezbednosti novinara i dalje goruće i da je nekažnjivost napada velika.

 

Maja Sever je ukazala ministru Ristiću da, iako je broj zabeleženih pritisaka na medije i novinare manji, broj pretnji i fizičkih napada je već sada na istom nivou kao prošle godine.

 

„Pokrenula sam pitanje napada na Vuka Cvijića i činjenice da tužilaštvo tri meseca čeka na dostavljanje lekarskog izveštaja i da je to pokazatelj da sistem ne funkcioniše i koliko je opasan u zemlji u kojoj sistem nije uspeo da zaštiti Slavka Ćuruviju. Podsetila sam ga i da je čovek koji je optužen da je pretio Ani Lalić pobegao. Izrazila sam punu podršku novinarki Tamari Skrozzi i još jednom sam zatražila da novinar Gnjot ne bude izručen Belorusiji“, prepričava Sever.

 

Na sastanku je, kako kaže, pomenula i organizovanu kampanju SLAPP tužbi protiv KRIK-a i Fondacije Slavko Ćuruvija.

 

Kada je reč o primeni novih medijskih zakona u Srbiji, rekla je da smatra da je ona užasna.

 

„Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije kasni godinu i po dana. Ministar je naveo da se trudi da ubrza implementaciju, ali da je taj posao u nadležnosti Vlade Srbije“, kaže Maja Sever za NUNS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi