SPS hoće RTS!

Beograd – Profesor dr Milivoje Pavlović, ministar za informisanje početkom devedesetih godina prošlog veka, kandidat je Socijalističke partije Srbije za novog direktora RTS, saznaje Kurir!
Pavlović je već imao kontakte s ljudima iz Javnog servisa, što potvrđuje i sam u izjavi za Kurir.
– To je samo ideja. Nikakav predlog nije uobličen, niti sam ja odlučio da li bih prihvatio takvu vrstu angažmana. Imao sam već neke razgovore s ljudima sa RTS, ali ništa nismo odlučili – kaže Pavlović, trenutno zaposlen kao dekan Fakulteta za kulturu i medije. Naš sagovornik dodaje da nije jedini kandidat za to mesto.
– Postoji još nekoliko njih. Nisam siguran da li bih prihvatio to mesto i pod kojim uslovima – ističe Pavlović, koji je radio na RTS sedam godina.
Istoričar Predrag Marković, član UO RTS, za Kurir kaže da nije do kraja upoznat s Pavlovićevim kapacitetima da vodi tako veliki sistem.
– Malo je neobična cela ta priča, ali nikad se ne zna. Ipak, ništa zvanično o tome nismo dobili. Procedura je takva da svako može da podnese kandidaturu za mesto direktora RTS, jer se raspisuje konkurs koji traje mesec dana. Nakon toga, članovi UO RTS biraju direktora Javnog servisa – objašnjava Marković.
Predsednik IO SPS Branko Ružić nije želeo da komentariše da li je Pavlović njihov predlog za funkciju koju trenutno obavlja Aleksandar Tijanić.
– Nemam komentar, jer stranke ne predlažu direktora Javnog servisa – kratak je Ružić.
Direktor RTS Aleksandar Tijanić nije želeo da komentariše moguću kandidaturu Milivoja Pavlovića za prvog čoveka Javnog servisa.
U Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije različito je prokomentarisana mogućnost Pavlovićeve kandidature uz pomoć SPS.
– Pitanje izbora direktora RTS je pitanje nadležnosti UO, a ne političkih stranaka. Na čelu te institucije treba da bude onaj ko odgovorno može da vodi Javni servis – kaže Jelena Trivan iz DS.
Njen kolega iz ovog odbora, radikal Dušan Marić, takođe smatra da partije ne smeju da se mešaju u izbor kadrova na RTS.
– Ali, svi znamo da živimo u partijskoj državi. Onaj ko dolazi na funkciju mora da bude član DS, SPS ili G17 plus. U tom smislu, nije nedodirljivo ni mesto direktora Javnog servisa – ističe Marić, dok Aleksandra Janković iz NS u svemu vidi „pogrešnu politiku Vlade“.
– Budući da tamo sede ljudi koji nemaju podršku naroda, ne čudi da Javni servis može da vodi stranka koja je na ivici cenzusa – zaključuje Jankovićeva.


Milan Dobromirović

Tagovi

Povezani tekstovi