Zaposleni u RTV Priština štrajkuju glađu

Zaposleni u ovoj radidifuznoj ustanovi koja pripada javnom servisu Radio televizija Srbije štrajkuju od utorka 18. maja zahtevajući rešavanje statusa RTP i isplatu zaostalih zarada.   


Kako je navedeno u saopštenju, štrajkači glađu poštovaće zakonski minimum rada.   


Odbor je zatražio da ih u ponedeljak 24. maj prime premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Borisa Tadića.   


U saopštenju je naglašeno da traže da se u rešavanje njihovih zahteva uključe premijer i predsednik Srbije „pošto radnicima dosadašnja objašnjenja i obećanja ne predstavljaju nikakvu garanciju da će se problem i rešiti“.   


Saopštenje je dostavljeno Vladi Srbije, Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Ministarstvu kulture, Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, generalnom direktoru RDU RTS Aleksandru Tijaniću i Izvršnom direktoru samostalnog sektora RDU RTS RTP.


Tijanić o štrajku glađu radnika RTV Priština 


Generalni direktor Radio-televizije Srbija Aleksandar Tijanić rekao je da podržava zaposlene u RTV Priština da u pregovorima sa Vladom Srbije reše probleme, zbog kojih su počeli štrajk glađu, ali je naveo da oni nisu više radnici RTS-a.   


Zaposleni u RTV Priština od prošlog utorka štrajkuju zahtevajući da se reši status te kuće i traže isplatu zaostalih zarada, a danas su u Zvečanu, Šilovu i Gračanici počeli štrajk glađu. Tijanić je agenciji Beta rekao da oni „već šest meseci“ nisu radnici RTS-a.   


„To je faktičko stanje. Oni (zaposleni u RTV Priština) su na socijalnom programu“, rekao je Tijanić i dodao da im pruža „punu podršku da u pregovorima s vladom nađu rešenje za svoje probleme“.

Tagovi

Povezani tekstovi