Sednica javna, ali nema mesta za sve: N1 bez akreditacije za sednicu SO Gornji Milanovac

Foto: N1
Foto: N1

Ekipa dopisništva N1 iz Kragujevca nije dobila akreditaciju za sednicu Skupštine opštine Gornji Milanovac koja bi trebalo da se održi u četvrtak. Naime, u odgovoru na mejl za akreditaciju praćenja sednice, iz opštine su naveli da je „N1 bio među poslednjima koji se prijavio“.

 

U obaveštenju, koje je potpisao predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac Lazar Nikolić, poziva se na član 43 Statuta opštine koji kaže da „ukoliko ne postoji mogućnost da svi zainteresovani prisustvuju sednici Skupštine, predsednik Skupštine će odlučiti kome će omogućiti prisustvo sednici polazeći od redosleda prijavljivanja i interesa prijavljenih za tačke na dnevnom redu“.

 

„Ovom prilikom vas obaveštavamo da nismo u mogućnosti da vam obezbedimo tehničke uslove za nesmetano praćenje pomenute sednice, obzirom na to da je mejl stigao među poslednje prijavljenim medijima“, piše u odgovoru dopisništvu N1.

 

U članu 43 Statuta opštine se takođe kaže i da su „sednice Skupštine opštine javne“, kao i da je za javnost rada Skupštine opštine odgovoran predsednik Skupštine opštine.

 

Takođe, kaže se i da „sednicama Skupštine opštine mogu prisustvovati predstavnici sredstava javnog informisanja, ovlašćeni predstavnici predlagača, kao i druga zainteresovana lica, u skladu sa poslovnikom Skupštine opštine“, kao i da se „pozivi i materijal za sednice Skupštine opštine dostavljaju sredstvima informisanja radi upoznavanja javnosti“.

 

Ostalo je nepoznato koliko je i koji mediji su dobili akreditacije i kolika je zainteresovanost za sednicu Skupštine opštine Gornji Milanovac.  Ne znamo ni šta su „tehnički uslovi“ zbog kojih novinarka N1 nije u mogućnosti da prati sednicu. Novinarka N1 postala je zahtev za akreditaciju jutros u 10h, a prema nezvaničnim informacijama, akreditacije su mogle da se pošalju do 12 sati.

 

Druga sednica redovnog zasedanja SO Gornji Milanovac zakazana je za četvrtak u 10 sati.

 

Takođe za četvrtak, opozicija je najavila konferenciju za novinare u 9.30 sati ispred zgrade Opštine Gornji Milanovac, pred početak održavanja sednice Skuštine opštine, kako bi, kako su saopštili, izneli podatke o neregularnosti koje su otkrili u vezi sa potvrđivanjem mandata pojedinih odbornika vladajuće većine.

 

„Konkretno, vladajuća koalicija trenutno nema dovoljan broj odbornika za održavanje sednice (20 od ukupno 49 odbornika). Međutim, prema dostupnom dnevnom redu, pokušaće to da obezbede sa odbornicima kojima je mandat završen izborom u izvršne organe Opštine na prethodnoj sednici, a kako bi mogli ponovo da steknu većinu dodeljivanjem mandata ostalim kandidatima sa svoje liste“, naglasili su.

 

Zbog svega toga, kao i, kako kažu, „nemogućnosti da se sednica održi bez dovoljnog broja odbornika, kao i zbog isteka roka od tri meseca za održavanje sednice“, pozvaće na raspuštanje Skupštine opštine i raspisivanje novih izbora.

 

Poziv na konferenciju za novinare uputili su Grupa građana „UZINAT- Ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević“, Grupa građana „Dr Dragica Topalović – Zajedno do pobede“ i koalicija „Biram bolji Milanovac“, koju čine DS, PSG i Udruženi sindikati Sloga.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi