Telekom obavestio makedonsku antimonopolsku komisiju da – kupuje Mondo

Izvor: N1
Izvor: N1

Sada već nema sumnje – Telekom Srbija nedvosmisleno planira da kupi Mondo INC u vlasništvu Igora Žeželja. Taj plan predočen je makedonskoj antimonopolskoj komisiji, od koje Telekom mora da dobije dozvolu za ovu kupovinu, pošto u vlasništvu ima firmu koja posluje i na tržištu Severne Makedonije. Mondo INC je, podsetimo, između ostalog i izdavač dnevnog lista Kurir.

 

Srpski državni teleoperator je krajem jula  podneo makedonskoj Komisiji za zaštitu konkurencije izveštaj o koncentraciji u vezi sa „sticanjem individualne kontrole od strane Telekoma Srbija nad društvom Mondo INC Vlajkovićeva 8, Beograd“.

 

Makedonska Komisija u svom obaveštenju podseća da je Telekom Srbija operator za elektronske komunikacione usluge i mreže, registrovan za kablovske telekomunikacije, „a od usluga koje pruža izdvaja usluge fiksne i mobilne telefonije, internet i multimedijalne usluge na teritoriji Republike Srbije“.

 

„Telekom Srbija ima jedno povezano pravno lice na teritoriji Republike Severne Makedonije – Preduzeće za trgovinu i usluge MTEL DOOEL Skoplje, registrovano za delatnost žičanih telekomunikacija, odnosno za pružanje sledećih usluga: javna radio-komunikaciona mreža, širokopojasni pristup internetu, interoperatorske usluge, javno dostupne telefonske usluge u javnoj mobilnoj komunikacionoj mreži, emitovanje usluga televizijskog programa, satelita“, navela je Komisija.

 

Za Mondo INC se navodi da je registrovani pružalac medijskih usluga, „koji proizvodi i distribuira medijske sadržaje preko tri različita kanala (TV, štampane novine i digitalne veb stranice)“, a pruža i usluge oglašavanja i upravljanja internet portalima.

 

Mondo INC nema povezanih pravnih lica na teritoriji Republike Severne Makedonije, konstatuje Komisija.

 

Ova koncentracija vlasništva odnosiće se, prema predlogu Telekoma kao podnosioca – na tržište za proizvodnju i emitovanje TV programa na teritoriji Severne Makedonije.

 

Na osnovu prethodnog ispitivanja, Komisija je utvrdila da predmetna koncentracija može potpadati pod odredbe Zakona o zaštiti konkurencije i pozvala sve zainteresovane da joj dostave komentare i mišljenja o ovoj koncentraciji – za šta je rok istekao u avgustu.

 

Obaveštenje makedonske Komisije za zaštitu konkurencije pročitajte OVDE.

 

Nove obveznice Telekoma

 

Telekom Srbija obelodanio je ove nedelje da planira novu emisiju obveznica, ovaj put – za strano tržište, što predstavlja novo zaduživanje kompanije.

 

Naime, Telekomu za godinu dana na naplatu dospeva veliki dug – ukupno 23,5 milijardi dinara, što je oko 200 milona evra. Reč je o dugu po takozvanim korporativnim obveznicama koje je ovo državno preduzeće emitovalo i prodalo u septembru 2020.

 

Odluku o novoj emisiji obveznica, ovaj put za međunarodno tržište (evroobveznice), doneće Skupština akcionara na vanrednoj sednici zakazanoj za 14. oktobar.

 

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je u utorak za Tanjug da se sredstva koja bi se potencijalno prikupila na taj način ne bi koristila za novo zaduživanje „jer to Telekomu nije potrebno, već za pametno refinansiranje postojećih dugova, kako bi se Telekom dalje ubrzano razvijao“.

 

Šta Mondo INC ima u vlasništvu

 

U okviru Wireless Media grupe Igora Žeželja, kojoj pripada i Mondo INC, u proteklom periodu beleži se više „prepakivanja“ vlasništva.

 

Jedno od poslednjih u nizu je izdvajanje posebnog privrednog društva iz Monda INC – osnivanje sestrinske firme Mondo Adriatic.

 

„Upisuje se u Registar privrednih subjekata statusna promena izdvajanja uz osnivanje društva: Privredno društvo za obezbeđivanje prava i distribuciju audio-vizuelnih proizvoda Mondo INC d.o.o. Beograd kao društva prenosioca i privrednog društva Mondo Adriatic d.o.o. Beograd kao društva sticaoca koje nastaje usled statusne promene“, navodi se u Agenciji za privredne registre.

 

Mondo Adriatic je osnovan 5. septembra ove godine, sa 100 dinara osnivačkog kapitala i registrovan je za delatnost „upravljanje ekonomskim subjektom“.

 

Sedište je na beogradskoj adresi Vlajkovićeva 6A, u neposrednom komšiluku sestrinske firme Mondo INC (Vlajkovićeva 8).

 

Jedini vlasnik preduzeća Mondo INC i Mondo Adriatic je WMG Media d.o.o.

 

Danas Mondo INC u stoprocentnom vlasništvu ima dva preduzeća: Firefly production (registrovan za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa) i Mondo trgovina ogl.

 

Neka preduzeća iz Wireless grupe su prethodno pripojena Mondu Inc i potom ugašena (poput Adria Media Magazine).

 

Mondo INC je registrovan kao izdavač dnevnog lista Kurir i vlasnik TV Kurira.

 

Ugovor Telekoma i Wireless Medije

 

Podsetimo, Telekom Srbija je, u oktobru 2018, sklopio ugovor sa firmom Wireless Media (tada stoprocentnim vlasnikom Monda), o investiranju 37,9 miliona evra u razvoj i stvaranje integrisanog digitalnog medija Mondo.

 

Taj ugovor predviđao je da državni teleoperator nakon isteka pet godina ima pravo otkupa vlasničkog udela u Mondu Inc, koji izdaje dnevni list Kurir.

 

U međuvremenu su, u oktobru 2023, usvojeni izmenjeni medijski zakoni, koji državnom teleoperatoru omogućavaju da bude vlasnik medija. Ti propisi su usvojeni desetak dana po isteku petogodišnjeg roka po pomenutom ugovoru.

 

Zatim, Mondo je sa Wireless medije prebačen u vlasništvo firme WMG Media (u okviru Wireless Media Grupe Igora Žeželja – WMG), a prvobitna majka-firma (Wireless Media) je promenila ime i nije više deo Žeželjeve grupacije (pod istim matičnim brojem ta firma sada nosi naziv Smart Ventures d.o.o. i u vlasništvu je fizičkog lica, nepovezanog sa WMG).

 

Detaljnije o promenama u vlasništvu firmi u okviru WMG, kao i šta stoji u završnim računima, čitajte u našem tekstu OVDE.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi