SafeJournalist: Institucije da procesuiraju sve učesnike incidenta u Otoku u Hrvatskoj

slika: canva
slika: canva

Novinari i snimatelji bili su izloženi verbalnim napadima i uvredama grupe građana u mestu Otok u Hrvatskoj kada su izveštavali o hapšenju gradonačelnika i donedavnog poslanika HDZ-a Josipa Šarića.

 

Prema pisanju medija, interventna policija je upozorila napadače i poručila im da se udalje. Policijska uprava Vukovarsko-srijemske županije zvanično se oglasila o napadu na novinare u Otoku. U svom saopštenju za javnost navela je da je sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 53-godišnjak počinio krivično delo iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i da je protiv njega vodi podignut optužni predlog pred nadležnim sudom.

 

Kako se navodi u policijskom izveštaju, 53-godišnjak je narušavao javni red i mir urlanjem i vređanjem na posebno nepristojan način, zbog čega su ga policijski službenici udaljili sa lica mesta i pokrenuli krivičnu istragu. Prema policijskom izveštaju, napadač je bio pod dejstvom alkohola.

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagovalo je na ove napade i zatražilo kaznu za sve koji su učestvovali u incidentu.

 

HND već godinama upozorava na posledice verbalnih napada na novinare i medije sa najviših političkih instanci od strane zvaničnika koji ih često etiketiraju kao neprijatelje. Istovremeno izostanak nedvosmislene osude sve češćih pretnji i napada ohrabruje sve one koji misle da mogu nekažnjeno da napadnu naše kolege, rekao je Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva.

 

SafeJournalists mreža ističe da su napadi na novinare i medijske radnike neprihvatljivi i da predstavljaju težak napad na slobodu medija i pravo javnosti na informisanje.

 

Novinari, snimatelji i svi medijski radnici moraju imati pravo da bezbedno obavljaju svoje dužnosti bez straha od nasilja i zastrašivanja.

 

Pozivamo nadležne institucije, uključujući policiju i Tužilaštvo, da temeljno istraže ove incidente i osiguraju da odgovorni budu privedeni pravdi. Takođe apelujemo na javnost i političke aktere da osude svaki oblik nasilja nad novinarima i zauzmu se za slobodu medija.

 

SafeJournalists mreža će o ovom slučaju obavestiti relevantne domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 27. septembar 2024

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi