NUNS: Vlast bahata prema medijima

On je, na konferenciji za novinare povodom pritisaka na lokalne medije, ocenio da se, kako odmiče proces demokratizacije u zemlji, vlast sve bahatije ponaša prema medijima, posebno lokalnim.


Vlajić je ukazao da, naročito u javnim servisima na lokalnom nivou novinari počinju da „boluju od autocenzure“, plašeći se za posao i egzistenciju porodice.


Kako je istakao, formira se i neka nova, neuobičajena sudska praksa, da se mediji drastično kažnjavaju i kad za to ne postoji ni pravna ni demokratska logika, pa zato NUNS apeluje da se sa tim prestane, jer će nastati nepopravljiva šteta.


Ne bi trebalo dozvoliti da se formira ta nova sudska praksa, koja je protivna demokratskim i standardima vladavine prava, konstatovao je on.


Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Mirković ocenio je da će ekonomska kriza kao prvu žrtvu u medijskoj sferi imati nestanak ili otežano poslovanje lokalnih medija, ali da je „ono što je teže od krize samovolja i bahatost lokalnih moćnika“.


Predsednik upravnog odbora poslovnog udruženja Lokal pres Dejan Miladinović je, podsećajući da su poslednjih meseci eskalirali razni pritisci, tužbe i pretnje lokalnim medijima i njihovim novinarima i urednicima, naglasio da ti pritisci dolaze od lokalnih moćnika i biznismena.


On je dodao da, kada su lokalni mediji u pitanju, postoje i ekonomske ucene, jer „lokalni privrednici neće da se reklamiraju u medijima ako se nešto loše piše u njima“.


Miladinović je upozorio i na sudske presude protiv tih medija, jer, kako je objasnio, kad se jedna lokalna novina osudi na kaznu od stotinak hiljada dinara, ona je time praktično ugašena.


Na konferenciji za novinare pročitano je i pismo predsedniku Srbije, premijeru, kancelarijama OEBS, Saveta Evrope i Evropske komisije u Beogradu, u kojem se upozorava na teško stanje novinara i pritiske na lokalne medije.


U pismu je apelovano na pravosuđe i organe uprave da održe obećanje koje su dali o primeni evropske prakse u sudskim postupcima koji se vode protiv novinara i medija i izjasne se šta će konkretno preduzeti na zaštiti ustavnih prava i pravne sigurnosti novinara i medija.

Tagovi

Povezani tekstovi