NUNS: Ministarke Đurđević Stamenkovski i Mesarović treba da preuzmu odgovornost za izgovoreno i prestanu da targetiraju novinarku Ljiljanu Stojanović

NUNS-30-sa sloganom

Napadi na urednicu Regionalne informativne agencije Jugpress Ljiljanu Stojanović od strane provladinih tabloida, zbog pitanja koje je postavila ministarki Milici Đurđević Stamenkovski na konferenciji za medije koja je u subotu održana u Leskovcu, traju već tri dana. Ovi mediji su optužili novinarku da je napala i osudila ministarku ukazujući joj „da ne može da se poziva na povećanje nataliteta, jer je i sama kasnije rodila decu”. 

 

Stojanović je na konferenciji pitala ministarku koliko godina je imala kada je rodila prvo dete, budući da je ranije iznela zamerku ženama da rađaju u kasnim godinama. 

 

Nakon toga urednica Jugpress-a je optužena da je „Šolakova novinarka“, a da je pitanje koje je postavila „primitivno zadiranje u privatnost” i “čist bezobrazluk i očigledno nedostatak argumenata”. Televizija Informer se detaljno bavila ovom temom u jutarnjem programu.

 

Pritiscima se pridružila i ministarka privrede Adrijana Mesarović koja je takođe bila na pomenutoj konferenciji za medije u Leskovcu. Ona je na svom nalogu na Instragramu napisala da „takvi komentari ne samo da pokazuju opsesivnu mržnju prema ženama i majkama, već i brutalnu mržnju prema svemu što vlast radi za građane Srbije“. 

 

Ne smemo da ćutimo onima koji crtanjem meta i ponižavanjem žena rodilja i nerodilja očigledno pokušavaju da dođu na vlast!”, dodala je ministarka Mesarović između ostalog.

 

Uredništvo Jugpress-a saopštilo je da Ljiljana Stojanović nije uvredila ili omalovažavala žene generalno i da nije “napala” ministarku Milicu Đurđević Stamenkovski, kako se to uporno plasira u kampanji koja poziva na linč Stojanović i JUGpress-a, a koju vode dve ministarke i pojedini mediji. 

 

„Kao što se na snimku može videti, Stojanović se nije bavila ocenom bilo čije sposobnosti da obavlja ministarski posao dovodeći to u kontekst kada je ko rađao ili nije rađao decu, što je apsolutno privatna stvar svake žene, kako onih koje proziva Stamenkovski da ’kasno rađaju’, tako i njena“, navodi se u saopštenju Jugpress-a.

 

Nažalost, novi incident je jos jedan slucaj potpune zamene teza i namernog targetiranja novinarki i novinara koji se usude da postave pitanja koja nisu unapred pripremeljena i pokusaj da se kritika rada javnih funkcionera preokrene u politicke kampanje promene vlasti.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje zlonamerno spinovanje tabloida i učešće ministarki u kampanji protiv novinarke Ljiljane Stojanović

 

Besmisleno je tražiti da tabloidi, koji ne priznaju Kodeks novinara Srbije i ne poštuju profesionalne standarde, zaustave kampanju linča protiv urednice Jugpress-a, ali napominjemo da je neophodno da država Srbija prestane da daje novac svih građana ovim medijima, preko medijskih konkursa i javnih nabavki.

 

Zahtevamo da javni funkcioneri preuzmu odgovornost za ono što izgovaraju i čine, da ne učestvuju u napadima na novinare optužujući ih za nešto što nisu rekli, već ovakve tekstove osude i ne podsticu. Ljiljana Stojanović nije ponižavala žene, kako ministarka Mesarović navodi, a sasvim sigurno joj nije cilj dolazak na vlast. 

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd, 7. oktobar 2024.

Tagovi

Povezani tekstovi