SafeJournalists: Nedopustiv napad na novinarku i snimatelja na protestima u Albaniji

slika: canva
slika: canva

SafeJournalists mreža  najoštrije osuđuje napad na novinarku Top News-a Alketu Šabu i njenog snimatelja tokom direktnog prenosa protesta Demokratske stranke u Tirani 7. oktobra.

 

Napad se dogodio na kraju protesta dok su se demonstranti kretali prema ulici Mustafe Matohitija, gde su se mesecima okupljali članovi Demokratske partije da pokažu podršku bivšem premijeru Saliju Beriši, koji je trenutno u kućnom pritvoru, optužen za korupciju i čeka suđenje. Prilikom javljanja uživo sa lica mesta, građanin je vređao i fizički napao novinarku i snimatelja, što je eksaliralo sve dok prolaznici nisu intervenisali kako bi sprečili dalje nasilje.

 

Alketa Šaba obavestila je SafeJournalists mrežu da je podnela prijavu policiji ujutru 8. oktobra 2024. Mreža pozdravlja ovaj korak i poziva vlasti da sprovedu temeljnu i blagovremenu istragu o ovom napadu i osiguraju da počinioci budu pozvani na odgovornost. Od ključne je važnosti da se ovaj slučaj tretira sa ozbiljnošću koju zaslužuje, jer naglašava sve veće rizike sa kojima se novinari suočavaju u obavljanju svojih dužnosti u Albaniji.

 

Ovaj napad se dogodio usred tekućih političkih nemira u Albaniji, kada su se pristalice opozicije sukobile sa policijom i bacale molotovljeve koktele tokom protesta u glavnom gradu 7. oktobra uveče. Na protestu, koji je predvodila Demokratska partija bivšeg premijera Salija Beriše, demonstranti su zahtevali zamenu aktuelne vlade tehnokratskim privremenim kabinetom pre parlamentarnih izbora sledeće godine. Opozicija optužuje Socijalističku partiju premijera Edija Rame za korupciju i podrivanje demokratskih institucija, a protesti su eskalirali nakon zatvaranja člana stranke u slučaju koji opozicija smatra politički motivisanim.

 

Ono što je posebno alarmantno u ovom slučaju je kako zapaljiva retorika protiv medija, posebno kada je koriste političke ličnosti, može brzo da eskalira u nasilje u stvarnom svetu. Ovaj napad služi kao još jedan oštar podsetnik na to kako neprijateljski jezik usmeren na novinare može dovesti do fizičkog nasilja, predstavljajući ozbiljnu pretnju slobodi štampe i podrivanju demokratskih principa.

 

SafeJournalists mreža poziva albanske vlasti, političke lidere i civilno društvo da osude sve oblike nasilja nad medijima i da pojačaju zaštitu medijskih profesionalaca. Pravo na izveštavanje bez straha od nasilja, zastrašivanja ili uznemiravanja je od suštinskog značaja za održavanje slobodnog i demokratskog društva. U solidarnosti sa Alketom Šabom, njenim kolegama u Top News-u i svim novinarima u Albaniji, ponovo potvrđujemo našu posvećenost podršci slobodi štampe i zaštiti prava svih medijskih profesionalaca.

 

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 10.10.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi