Živeli smo u paklu čekajući Srđanov poziv

Među deportovanima se našao i Srđan Stojiljković, srpski fri lens snimatelj, koji je, kao i ostali aktivisti, bio pritvoren u strogo čuvanom zatvoru „Ela“ u izraelskom gradu Berševi, usred pustinje Negev.


Slobodan Stojiljković, Srđanov otac, otkriva za „Blic“ da nije ni znao da sin namera da se pridruži humanitarnom konvoju za Gazu.


On napominje da je porodica preživela pakao proteklih nekoliko dana od trenutka kada su saznali da je napadnut humanitarni konvoj, a Srđan pritvoren u zatvoru u pustinji.



„Srđan je frilenser i radi za jednu američku agenciju. Ima novinarsku akreditaciju. Molili smo se da sve bude u redu, a naš konzul i otpravnik poslova su ga obišli da se uvere kako je. Moj sin je bio u Beogradu pre tog puta. Posle puta je trebalo da se vrati ovde. Rekao je da ide na put, mislio sam u Oman, tamo je već radio, snimao je nešto za ‘National geographic’. Nije spominjao da ide u pratnju konvoja. Da sam znao da ide na taj put, ne bih ga pustio , napominje Srđanov otac, koji je jučerašnji dan proveo iščekujući sina.


„Srđan mi se javio i rekao da treba da ih smeste u avion i deportuju u Istanbul. Zvučao je onako… Dobro… Rekao je da su u pritvoru Izraelci bili korektni prema njemu. Međutim, požalio se da su mu oduzeli mobilni telefon, laptop i kameru“, uzbuđenim glasom priča Slobodan Stojiljković.



Srđan Stojiljković i nekoliko desetina stranaca koje je pritvorila izraelska vojska juče su pušteni iz pritvora, deportovani su u Istanbul, odakle svako od njih treba da se snađe i stigne do svojih domova.



„Bio sam u šoku kada sam video nepoznati broj telefona i čuo sinovljev glas. Rekao je da je na aerodromu i da je pozajmio telefon. Ponovo će nam se javiti čim sleti u Istanbul. Ne znam kada će doći u Srbiju, kada ima let iz Istanbula“, navodi Slobodan Stojiljković.



Prema Slobodanovim rečima, Srđan je u SAD otišao pre deset godina, a u Beogradu mu je ostala sestra Sanja, koju su pojedini mediji prekrstili u njegovu suprugu, iako on nije oženjen.



„Bio je dobar sportista, veslač u Partizanu. Dobio je veslačku stipendiju za SAD i tamo je imao zapaženu sportsku karijeru. Na Kolumbiji je završio ekonomiju. Čak je jedno vreme radio u ‘Siti banci’. Ali video je da kancelarija nije za njega, ne drži ga mesto, pa se okrenuo novinarstvu“, konstatuje otac, koji je inače direktor Veslačkog kluba „Partizan“.


Srđan Stojiljković je juče oko 15 časova sa oko stotinak drugih humanitaraca prebačen na aerodrom u Tel Avivu, gde su čekali dozvolu turskih vlasti za deportovanje turskim avio-kompanijama. Pregovori između Izraela i Turske trajali su do zaključenja ovog broja, a vođeni su u vezi sa zahtevima turske strane da se dozvole preleti specijalnih letova aviona turskih kompanija.



Prema navodima izvora „Blica“ iz diplomatskih krugova, određeno je šest specijalnih letova sa tri aviona usmerena ka Istanbulu, određena za strance i našeg Stojiljkovića, i isto toliko za Ankaru namenjenih deportaciji turskih državljana.


Na aerodromu u Istanbulu Stojiljkovića se spremao da sačeka predstavnik konzularnog odeljenja naše ambasade u Turskoj i obezbedi mu smeštaj do prvog redovnog leta za Beograd ukoliko se Stojiljković ne odluči drugačije.



Urednica televizijskih vesti Asošijeted presa potvrdila je za naš list da je poslala garantno pismo kako bi izbavila srpskog snimatelja, a Mia Šćurić, Stojiljkovićeva koleginica iz novinske agencije, koja sa njim radi u poslednje dve godine, rekla je za „Blic“ da je bila iznenađena vešću da je on u zatvoru u Izraelu.


A.Ž.A. – N.V. – T.N.Đ.


 

Tagovi

Povezani tekstovi