Koalicija za slobodu medija: Da li MIT smatra da su predložene izmene Zakona o oglašavanju u skladu sa Medijskom Strategijom?

koalicija za slobodu medija - logo horizontalno

Koalicija za slobodu medija uputila je dopis resornom ministru Dejanu Ristiću, u petak 11. oktobra sa pitanjem da li je nacrt zakona o oglašavanju usklađen sa Medijskom strategijom. 

 

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine koje je nadležno za Zakon o oglašavanju je tokom diskusije na okruglom stolu iznelo stav da su zakonske odredbe apsolutno usklađene sa Medijskom strategijom, te da su se u tom pogledu konsultovali sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija. 

 

Ipak, nakon izvršenog uvida u nacrt Zakona o oglašavanju primetili smo da ni po jednoj tački nije usklađen sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020 do 2025. godine (Medijska strategija). 

 

Ključne teme koje nisu usklađene, odnosno nema specifične razrade u izmenama i dopunama zakona su: 

 

  • Mera 2.2 – Utvrđeni merljivi kriterijumi za određivanje pragova dozvoljene medijske koncentracije i rizika po medijski pluralizam, pored udela u gledanosti, slušanosti i tiražu, 
  • Mera 2.3 – Smanjen i učinjen transparentnim uticaj države na medijskom tržištu, kako bi postojali jednaki tržišni uslovi za sve medije, s posebnim osvrtom na probleme u vezi sa oglašavanjem, organa javne vlasti i privrednih društava, kojima je država većinski vlasnik ili ih većinski finansira, 
  • Mera 2.4 – Stvoreni ravnopravni uslovi na tržištu pružalaca i distributera audio-vizuelnih medijskih usluga, 
  • Mera 2.5 – Stvoreno podsticajno okruženje za razvoj medijskog tržišta, 
  • Mera 2.6 – Stvoreni uslovi da samoregulacija i koregulacija zažive u punom obimu” predviđa uspostavljen delotvoran sistem koregulacije unutar koga su jasno postavljene uloge organa javne vlasti (Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija), regulatornih tela (REM) i učesnika na medijskom tržištu i 
  • Mera 4.7 – Povećana medijska vidljivost i nediskriminatorno izveštavanje medija o ženama i osetljivim društvenim grupama. 

 

Podsećamo da je dogovor postignut između predstavnika medijske zajednice, nekadašnje premijerke i predstavnika Ministarstva informisanja i telekomunikacija uz pokroviteljstvo OEBS, podrazumevao koordinaciju sa resornim ministarstvima u pogledu pitanja koja su bitna za implementaciju Medijske strategije. Uprkos tome, medijska zajednica i predlozi u odnosu na proces izrade Zakona o oglašavanju su uporno ignorisani od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine. 

 

Zaključak je da mere i aktivnosti iz Medijske strategije koje se tiču oglašavanja nisu ispoštovane od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

 

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Fondacija Slavko Ćuruvija i GS KUM Nezavisnost.

 

Beograd, 16.10.2024.

Tagovi

Povezani tekstovi