Udbaši iz redakcije ostavili je da pogine

Nevenka i Radislav Vujasinović, posle 16 godina od ubistva njihove ćerke i agonije koju su prošli da bi dokazali da nije izvršila samoubistvo, kako su istražni organi tvrdili, više ne veruju da će nova istraga dati ikakve rezultate.



Tužilaštvo je, naime, naložilo policiji, da istraži nove detalje o smrti Radislave – Dade Vujasinović posle objavljivanja dnevnika Ratka Mladića u kojem su imenovane njene ubice.
Dadini roditelji nerado pričaju za medije. Ipak, na razgovor sa novinarkom „Alo!“ su pristali da govore zbog uspomene na svoju ćerku „jer znaju da bi i Dada, da je živa, tako radila“. U telefonskom razgovoru za naš list, iz svog stana u Berlinu, Dadini roditelji kažu da se o tom slučaju sve već odavno zna, ali da „u policiji jedni druge štite“.
– Ljudi koji su radili na Dadinom slučaju su svi odreda napredovali i stigli do vrha! Ma istina se zna od početka. Dadu je ubila tajna služba – kaže Radislav Vujasinović. On veruje u autentičnost Mladićevih dnevnika jer, kako kaže, Mladić nije imao nikakvog interesa da to napiše.



– Verujem da je Mladić, kao i drugi generali, imao svoje obaveštajce i da je u dnevnik zapisao ono što su oni otkrili. Podsetiću vas i da je svojevremeno general Momčilo Perišić izjavio da zna ko su Dadine ubice, ali da ne sme da kaže – objašnjava Vujasinović. On navodi da su za njih nova samo imena ubica Miće Stanišića, Gorana Vukovića i Dušana Malovića, ali da nikad nisu sumnjali da iza Dadinog ubistva stoji Državna bezbednost.
„Jedan od prozvanih za ubistvo naše ćerke (Mićo Stanišić) optužen je za zločine nad nesrpskim stanovništvom i u Hagu čeka suđenje. Mladićevi dnevnici su uvršćeni u spisak dokaza, pa možda i Haški tribunal može da pomogne da se sazna istina jer je i to zločin počinjen na tlu nekadašnje Jugoslavije“, kaže Vujasinović.
Radislav se pita i kako je moguće da su Mladićevi dnevnici pronađeni tek sada, „kad je policija bar 90 puta pretresala njegov stan“.
– Zašto su dosad ćutali? Jesu li ih tek sad dali na uvid javnosti da pokažu da nešto rade – pita se otac Radislav, a majka Nevenka ogorčeno dodaje da je „Dada u upotrebi“ i da njen slučaj „izvlače po potrebi“.
Dada Vujasinović trebalo je uoči ubistva da putuje u Berlin kod roditelja.
– Imala je poziv na tri meseca i rok je isticao. Rekao sam joj da dođe jer će propustiti rok, ali mi je odgovorila: „Ne brini, tata, Marić (Milomir Marić, tadašnji glavni urednik „Duge“, u kojoj je Vujasinovićeva bila novinar) ima veze u nemačkom konzulatu i neće biti nikakvih problema“ – kaže Vujasinović. On tvrdi da Dadi „okolina nije dozvolila da napusti Beograd“. Ta „okolina“ su, kako kaže, bili Milomir Marić i njen tadašnji dečko Bratislav Grubačić. Podsetimo, Dadini roditelji ranije su optužili Grubačića da je bio organizator njenog ubistva. Oni su rekli i da su u „Dugi“ radili agenti DB-a i KOS-a koji su imali ulogu u njenoj likvidaciji.
– Marić i Grubačić su je sprečavali da napusti zemlju. Marić je poslao u Novi Pazar da piše o tome kako policija prodaje oružje muslimanima. Sva ta dokumentacija nestala je iz njenog stana nakon što je ubijena – kaže Vujasinović.
Bratislav Grubačić, koje je ranije izjavio da je Dada već dva puta pokušavala da izvrši samoubistvo, rekao nam je da više ne želi da govori za medije ni na tu, ni na bilo koju drugu temu.


Gordana Simonović

Tagovi

Povezani tekstovi