Veran Matić: Pretnje upućene novinarkama brutalnije

Izvor: N1
Izvor: N1

U prvih devet meseci ove godine, po evidenciji Vrhovnog javnog tužilaštva, formirana su 44 predmeta u vezi sa pretnjama i napadima na 38 novinara, a od toga je 17 novinara i 22 novinarke, koje su posebno ugrožene pretnjama putem interneta, izjavio je izvršni direktor ANEM i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) Veran Matić.

 

Novinarke su ugrožene pretnjama putem interneta u 70 odsto od ukupnog broja slučajeva, rekao je Matić na sastanku SRG u Prijepolju na kom su učestvovali lokalni novinari i kontakt tačke u tužilaštvima iz Novog Pazara, Prijepolja i Sjenice, kao i predstavnici MUP iz Prijepolja, saopštio je ANEM.

 

Sastanak je organizovan 15. oktobra, na dan kada TV Forum iz Prijepolja obeležava 16 godina postojanja. To je prvi medij civilnog društva u Srbiji koje je osnovalo udruženja Forum žena Prijepolja.

 

Tokom sastanka konstatovano je i da su pretnje upućene novinarkama brutalnije, sa jakim i eksplicitnim pretnjama seksualnim nasiljem, pretnjama porodici, sa izraženim dehumanizujućim jezikom i da su duboko uznemirujuće, osim straha proizvodeći i brojne probleme vezane i za mentalno zdravlje.

 

Česta nekažnjivost u ovakvim slučajevima proizvodi nepoverenje u institucije i odustajanje od prijavljivanja, kao i pojavu samocenzure, zbog procene da se bavljenje određenom temom i pojavom može odraziti na ugrožavanje bezbednosti.

 

Novinarke su i manje plaćene i manje zastupljenje na rukovodećim pozicijama u medijima. Sve to dovodi do nezadovoljstva i skoro 70 odsto novinarki povremeno ili stalno razmišlja o napuštanju profesije, rečeno je na sastanku.

 

Zbog stalnog rasta broja pretnji prema novinarkama, SRG će inicirati i druge razgovore i aktivnosti vezane za prevenciju i razvoj novih mehanizama za zaštitu novinarki.

 

Osnivač PP Media portala Alem Rovčanin govorio je na sastanku o slučajevima pretnji, naglasivši da „policija i tužilaštvo odrade profesionalno svoj posao, a onda sud oslobodi počinioca“. Ponavljanje takvih situacija je demotivišuće za prijavljivanje pretnji, kako pokazuje anketa NUNS prema kojoj 45 odsto novinara ne prijavljuje pretnje.

 

Urednik informativnog programa TV Forum Vladimir Malešić je rekao da su novinari na lokalu, u manjim sredinama, više skloni autocenzuri jer izbegavaju da se zameraju moćnicima i pretnje ne prijavljuju i odbacuju, jer ih ne shvataju ozbiljno ili ih, često, ne prepoznaju.

 

Osnivačica i direktorka TV Forum i Foruminfo portala Mileva Malešić svedočila je o problemima sa kojima se suočava taj medij, veoma često i diskriminatornim rečnikom poput „Šta hoće te ženetine?“.

 

Advokatica Kruna Savović rekla je da se krivično delo „proganjanje“ pokazalo kao krivično delo koje ima rodnu odrednicu, imajući u vidu da se znatno češće čini prema ženama nego prema muškarcima.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi