Dnevnik ubrzao istragu

Policija će sigurno, na zahtev tužilaštva, pokrenuti potragu za osobama koje su ubile novinarku Dadu Vujasinović – izjavio je juče Milorad Veljović, direktor policije. Ovaj slučaj, kako je rekao, dosad je bio zatvoren, jer je prvobitno, zvanično veštačenje, ukazalo da je reč o samoubistvu.
Da li su tačni navodi da su Mićo Stanišić, Dušan Malović i Goran Vuković ubili novinarku “Duge”, kako se navodi u dnevniku Ratka Mladića, policija istražuje od februara ove godine. Tada su iz kuće Mladićevog sina odneti rokovnici, među kojima je pronađen i ovaj zapis.
Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva, kaže da je predmet ubistva novinarke Vujasinović u fazi pretkrivičnog postupka, a krivično delo je kvalifikovano kao ubistvo.
– Policija radi na identifikaciji počinilaca ovog zločina, tako da su već u toku provere svih činjenica i podataka koji su poslednjih dana izneti u javnost – kaže za “Novosti” Zorić, uz napomenu da zbog faze u kojoj se postupak nalazi ne može da iznosi više podataka.
Ministar policije Ivica Dačić juče je naveo da je u interesu svih da se razreši ovo ubistvo, ali i sva ona koja su se desila pre 2000. godine. Svi novi detalji, kako je rekao, biće istraženi.
Ratko Mladić je, kako je objavljeno, belešku sačinio 25. oktobra 1994. godine, šest meseci posle ubistva Dade Vujasinović. U dnevniku je, između ostalog, napisao:
“U sprezi sa Mićom je Dušan Malović, koji je u vezi sa Goranom Vukovićem. Oni su ubili novinarku Dadu Vujasinović, oni su spremni na sve…”
Mićo Stanišić bio je ministar policije BiH devedesetih godina. Haškom tribunalu se dobrovoljno predao pre pet godina, a optužen je za progon nesrpskog stanovništva. Dušan Malović bio je komandant specijalne policije “Pahuljice”, koja je bila pod Stanišićevom komandom. Goran Vuković, zvani Majmun, bio je vođa “voždovačkog klana”, a poznat je kao ubica Ljube Zemunca. Vuković i Malović ubijeni su 12. decembra 1994. godine u Beogradu.


N. Bijelić

Tagovi

Povezani tekstovi