Buka u komunikacijama

Beograd – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji već mesecima upozorava da je usvojeni Zakon o elektronskim komunikacijama u suprotnosti sa Ustavom, otišao je korak dalje optuživši ministarku za telekomunikacije Jasnu Matić da širi dezinformacije.
– Neozbiljno je da se na pitanje da li je ili nije predviđena odluka suda kao osnov za obradu „zadržanih podataka“ odgovara: „Ali predviđeno je vođenje evidencije“. Krajnje je neodgovorno, čak iako se radi iz neznanja, predlagati da će se kontrolom zakonitosti obrade baviti organ koji uopšte ne postoji. To znači da kontrole nema – smatra Šabić.
U Ministarstvu za telekomunikacije nisu želeli da komentarišu poslednje optužbe poverenika za informacije.
Povodom navoda u pojedinim medijima da je u kreiranju i pisanju zakona „pokoju rečenicu dodala“ i tajna služba, oglasila se i BIA.
Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA Saše Vukadinovića, kaže da su takvi tekstovi u najmanju ruku za čuđenje i žaljenje.
– To je zamena teza i nepoznavanje materije o kojoj je reč. Nismo učestvovali u pisanju zakona, već smo samo dali svoje mišljenje na Nacrt. U novom zakonu nema nikakvih novih rešenja koja bi davala veća ovlašćenja od već postojećih, a ne može ih ni biti, jer se ne mogu menjati – naglasio je Stojić.

Tagovi

Povezani tekstovi