I dalje nepoznate ubice Pantića

NUNS i UNS su tim povodom izrazili nezadovoljstvo zbog neefikasnog rada istražnih organa, posebno policije i tužilaštva, koji još nisu uspeli da rasvetle ovaj zločin.


Potpredsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da nerešavanje ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića pokazuje da vlast novinarstvo ne vidi kao stub demokratije već kao sredstvo za manipulacije.


„Mislim da svesno ili nesvesno, svim ovim godišnjicama, učestvujemo u toj manipulaciji, ne pokušavajući da pokrenemo neku ozbiljniju akciju, koja će nam konačno dati odgovore na to da li se u ovoj državi mogu ubijati novinari a da taj koji to uradi bude neotkriven. Plašim se da će ova tri primera, sve dok ne budu rasvetljena, biti simblol odnosa političke elite ili nekog odgovornog društvenog sloja prema medijima, novonarstvu i javnosti“, kaže Obradović.


Dopisnik „Večernjih novosti“ Milan Pantić ubijen je 11. juna oko 7.30 ujutru, na ulazu svoje zgrade. Pantić je ubijen jakim udarcem tupim predmetom s leđa. Ubice i nalogodavci nisu otkriveni iako je policija saslušala oko dve hiljade ljudi.


Bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je na početku svog mandata 2004. godine, da prema nalazima policije, Pantić nije trebalo da bude ubijen već samo zastrašen. Sem te izjave javnost više ništa nije saznala o slučaju Pantić.


Smajlovićeva: Nemoguće je da nema rešenja


Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljilja Smajlović kaže da ne veruje ni policiji ni tužilaštvu da nije moguće da se pronađe rešenje slučaja Milana Pantića i Slavka Ćuruvije.


Ona podseća da su za politička ubistva do sada pronalažene ubice, kada su ponuđeni mehanizmi zaštite potencijalnim svedocima saradnicima.


U ovom slučaju država ne brine dovoljno o novinarima, kaže Ljilja Smajlović.


„Činjenice da nisu pronađene ubice Pantića, Ćuruvije, da nisu rasvetljene okolnosti pod kojima je ubijena Dada Vujasinović jednostavno znače da državi, vlastima nije dovoljno stalo. Rekla bih da to važi i za policiju i za tužilaštvo“, smatra Smajlovićeva.


Povodom godišnjice, jedan od trgova u Jagodini poneće ime ubijenog novinara.

Tagovi

Povezani tekstovi