Finansijska pomoć medijima u Čačku

Lista medija za pomoć nije gotova, pa se narednih dana očekuju i novi ugovori, jer je za informisanje iz gradske kase od planiranih 10 miliona za ovu godinu.

Do sada potrošena polovina ove planirane sume. Čačanin Gvozden Nikolić dobio je za svoju privatnu produkciju sredstva iz gradske kase.

Ova pomoć dobro mu je došla, posebno u uslovima ekonomske krize. Gvozden je do pre nekoliko godina radio u televiziji Čačak, ali je odlučio da za svoju šestočlanu porodicu zarađuje težak preduzetnički hleb izveštavajući za medije sa nacionalnom frekvencijom.

„Napustio sam jedno javno preduzeće, koje je bilo bukvalno na budžetu, to je jedan siguran posao. Međutim, vreme koje je dolazilo, bilo je za logično očekivati, privatizacijom medija, da to više ne može ostati na tom nivou. Odlučio sam se da osnujem ovu produkciju. Konkretno, u ovoj produkciji radi nas četvoro, a sa druge strane zarađujemo nešto od čega živi nas šest u kući“, Gvozden Nikolić iz produkcije „Čačak video“.

Što se tiče pomoći medijima u Čačku, podeljeno je mišljenje sugrađana. Ipak, većina podržava odluku, koju je potpisao gradonačelnik.

„Po meni, nije opravdana,“„Podržavam takvu odluku“, „Pa opravdana je odluka“, samo su neki od odgovora koje su dali građani Čačka na pitanje da li je opravdan potez vlasti.

Gradonačelnik Čačka, Velimir Stanojević kaže da odluka o finansijskoj pomoći medijima i produkcijama nije uslovljena ni sa čim, osim objektivnim i pravovremenim informisanjem.

„Do prošle godine smo bili osnivači televizije Čačak, Čačanskog glasa, Radio Čačka. Njihovom privatizacijom, stvorila se mogućnost da i drugi mediji se mogu finansirati iz gradskog budžeta. To su daleko manja sredstva, nego što nam je ranije trebalo za funkcionisanje naših javnih preduzeća, koja su se bavila informisanjem“, rekao je Velimir Stanojević , gradonačelnik Čačka.

Oko 5 miliona iz gradske kase, biće raspodeljeno čačanskim medijima, sa kojima su do sada potpisani ugovori, ali i sa onima sa kojima će to biti učinjeno narednih dana.

Iako se po prvi put na ovaj način finansira rad čačanskih medija, gradonačelnik je najavio da će se to nastaviti i narednih godina.

Tagovi

Povezani tekstovi