Advokatica Zora Dobričanin: Cilj je unapred određen – obračun sa Službom i režimom Slobodana Miloševića

Izvor: NUNS
Izvor: NUNS

Zora Dobričanin, advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“, izjavila je da oni nisu učestvovali u Ćuruvijinom ubistvu, da za to ne postoje dokazi i da je jedino moguća oslobađajuća presuda. Ona je trećeg dana razmatranja žalbi, na prvostepenu presudu kojom su optuženi za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, istakla da je ceo proces monitiran.

„Ovo je montiran proces, nastao na petooktobarskim spinovima, da je Služba ubila Ćuruviju. To je  izmišljena priča i ne sme biti prihvaćena. Cilj je unapred određen – obračun sa Službom i režimom Slobodana Miloševića“, istakla je Dobričanin koja je čitala žalbu na 200 strana, zbog čega je ušla u polemiku sa sudijama Apelacionog suda.

 

U jednom momentu, ona je navela da citira svog branjenika Ratka Romića da će da „odsluži koliko treba ako je to interes države jer je i onako sve radio za državu i dovodio se u opasnost“.

 

Ona je navela da presuda obiluje događajima koji se nisu desili i istakla da Radonjić nije organizovao da se počinioci ubistva upoznaju sa kretanjem Slavka Ćuruvije, niti da je imao dogovor sa njima o ubistvu.

 

„U presudi je uvedeno NN lice koje se ne pominje u optužnici. Priča iz optužnice je izmišljena. Da li je NN nalogodavac i ujedno izvršilac. Ko je njega upoznao sa kretanjem?“, upitala je Dobričanin .

 

Ona je navela da je netačno da je Radonjić dao usmeni nalog da se prati Ćuruvija, podsećajući da je njegov zamenik Stevan Nikčević, pre toga, dao 21 pismeni nalog da se prati Ćuruvija i da nema potrebe da bude tajno.

 

Ona je dodala da je tražila da se ispita Milan Komnenić, savezni ministar informisanja u vreme Ćuruvijinog ubistva, inače njegov kum, koji je u jednom intervjuu kasnije istakao da je mogući motiv, kako je ona navela, „milionski poslovni iznosi ili ljubomorni muž“.

 

Ona je postavila pitanje koja je to komunikacija po kojoj su osuđeni Radonjić i Romić, kada to ne postoji u dokazima, i kako onda Tužilaštvo, pa i Sud, znaju šta je u njoj.

 

Dobričanin je negirala da je Milorad Ulemek Legija odbio zahtev šefa Službe Radeta Markovića da ubije Ćuruviju. Ona je ponovila da je Ulemek rekao na suđenju da ne zna, a i da nema dokaze da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju, kao i da to nije rekao braći Simović.

 

U žalbi ona je istakla i da nije tačno vreme ubistva Ćuruvije, kako se navodi u presudi, i da se menjaju materijalni dokazi kako bi se uklopili sa telekomunikacionim listinzima.

 

Prema njenim rečima, Tužilaštvo i sud nisu uzeli u razmatranje iskaz svedoka Branke Prpe, Ćuruvijine supruge, i da šta god da je rekla, da je to odbačeno.

 

„Tužilac bolje zna od nje šta je videla. Niko nije hteo da proveri njene detalje“, navela je Dobričanin.

 

Prema njenim rečima, mnogi su se okoristili ovim suđenjem ali su izgubili „istina i pravda“.

 

Ona je apostrofirala ulogu inspektora Dragana Karleuše, koji je u jednom momentu vodio ovaj slučaj, rekavši da je on podmetnuo priču o Romiću i Kuraku kao izvršiocima ubistva. Prema njenim rečima, do tada se kao glavni osumnjičeni spominjao Luka Pejović, ali je Karleuša, zbog bliskih odnosa sa njim, primenio spin. Prema njenim rečima, Pejovićevu sliku je prepoznala i Branka Prpa.

 

Suđenje je obeležila prepirka Zore Dobričanin sa sudijama, kada su shvatili da ona čita celu žalbu od 200 strana, a u tom momentu je bila na 20. strani. Dobričanin je rekla da je sve važno i da mora da pročita ponavljajući iste delove nekoliko puta.

Tagovi

Povezani tekstovi