Advokati tvrde da su braća Simović umešana u ubistvo Ćuruvije

curuvija-20

[box align=’box-left’ id=’7286′]

Svoj protest branioci su obrazložili tvrdnjom da iz izjave koju je Aleksandar Simović u svojstvu svedoka dao pred dvojicom zamenika tužilaca za organizovani kriminal 10. januara 2014. godine „praktično” proizilazi da je on izvršio zločin.

Prema saznanjima „Politike”, Simović je tada na pitanje tužioca da li je sa bratom Milošem komentarisao „širi kontekst” ubistva Ćuruvije i da li su razgovarali o novinaru, odgovorio: „Naravno da smo razgovarali. Kada smo bili sami, brat i ja smo pričali o tome i drugim krivičnim delima koje smo počinili. Znali smo da je ubijen zbog napisa u novinama, ali to nismo posebno ‘bistrili’. To nas sada nije doticalo, kao što nas nisu doticale ni druge stvari koje smo radili za državu.”

Prema nezvaničnim informacijama, advokati su predložili i da se u postupku protiv okrivljenih, u svojstvu svedoka, saslušaju premijer Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nekadašnji ministar zdravlja Milovan Bojić…

Prema istim informacijama, zastupnici oštećenih predložili su da se ponovo veštače povrede koje su nanete Ćuruvijinoj supruzi Branki Pripi, koja je bila sa njim kada je ubijen, kao i da se obavi saslušanje Mirjane Marković, supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Pošto do isteka radnog vremena sudija nije odlučio o dokaznim predlozima, nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 24. april. Tužilaštvo za organizovani kriminal svoje dokazne predloge predstavilo je pre dva dana, a među njima je i saslušanje oko 90 svedoka. Na kraju pripremnog ročišta, sud bi trebalo da zakaže početak suđenja, kojem će moći da prisustvuju mediji i javnost, a optuženi će moći detaljno da izlože svoju odbranu.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Milan Kurak. Marković je na suđenje dovezen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, dok je Kurak u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica

[box align=’box-right’ id=’7287′]

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal okrivljeni se terete da su „iz niskih pobuda” ubili Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, to jest da su izvršili krivično delo ubistva za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Ćuruvija je usmrćen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa”. Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom lakše povređena pošto su je napadači onesvestili udarcem u glavu.

Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine je nekadašnji pripadnik DB, to jest komandant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora. Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao sve što zna o toj likvidaciji. U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Tagovi

Povezani tekstovi