Agencija za privatizaciju izigrala dogovor

dnevnik-zgrada

[box align=’box-center’ id=’7761′]

 Zbog toga što nije na vreme objavljen javni poziv u predviđenom roku, „Dnevnik” AD nalazi se na pragu stečaja. Karanović, koji odbacuje mogućnost da proglasi stečaj, smatra da akcionari, zaposleni i javnost imaju pravo da znaju zašto je ovo preduzeće, čiji je osnovni kapital čak tri puta veći od dugovanja, dovedeno na ivicu stečaja. str. 5

Direktor preduzeća “Dnevnik” AD Novi Sad Svetozar Karanović uputio je dopis Agenciji za privatizaciju u kojem traži zvanično obrazloženje zašto za ovo preduzeće, i njegovo zavisno preduzeće “Dnevnik – Poljoprivrednik” AD Novi Sad, kao jedinstveni subjekt privatizacije, nije objavljen javni poziv u predviđenom roku, odnosno zaključno sa 27. majem ove godine, kada je izvršilo sve obaveze u rokovima predviđenim Zakonom o privatizaciji.

Zbog toga što nije na vreme objavljen javni poziv u predviđenom roku, “Dnevnik” AD nalazi se na pragu stečaja. Karanović, koji odbacuje mogućnost da proglasi stečaj, smatra da akcionari, zaposleni i javnost imaju pravo da znaju zašto je ovo preduzeće, čija je osnovni kapital čak tri puta veći od dugovanja, dovedeno na ivicu stečaja. U dopisu se podseća da je Ministarstvo privrede 25. novembra prošle godine donelo Odluku o modelu i metodu privatizacije “Dnevnik” AD Novi Sad, a ovo preduzeće je 9.januara ove godine dostavilo svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za privatizaciju. Nakon toga, Ministarstvo privrede je 21. aprila uputilo zahtev akcionarima “Dnevnik” AD za donošenje Odluke o prodaji javnog kapitala “Dnevnik” AD, koji se privatizuje. Zaključke o prodaji kapitala u “Dnevnik” AD Novi Sad na vreme su doneli Vlada Srbije, Vlada Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, a oni imaju preko 99 odsto akcijskog kapitala.
– Dakle, urađeno je sve što je traženo i bilo je očekivano da se do 27. maja objavi javni poziv. Zašto on nije objavljen i zbog čega bi sada preduzeće išlo u stečaj, jednostavno nije jasno. Tražimo odgovor, ali i putokaz za dalji put, jer ne želimo da idemo u stečaj u trenutku kada imamo rešenje za opstanak preduzeća. Ukoliko bi nam Agencija dozvolila, mogli bismo da se dogovorimo sa poveriocima da sačekaju sa naplatom duga i da ih sami isplatimo što bi sprečilo blokiranje računa. Mnogo toga bismo sami mogli da uradimo, jer imamo kapital i sredstva, ali su nam ruke vezane i ništa ne možemo bez Agencije za privatizaciju. Zato i tražimo da nam se razjasni šta se zaista dešava i kako da izađemo iz situacije u kojoj smo se našli, a da ne odemo u stečaj – zaključuje Karanović.

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi