AKO „NOVOSTI“ IZGUBE-IZGUBILA JE SRBIJA

– Lepo zvuči. Ali nisu orginalni. To je prvo u svojim analitičkim škrabotinama tvrdio onaj američki špijun Džemjs Lajon. Sledeći ga, to su prepisale časne sestre iz Helsinškog odbora i njihova prodana bratija, koja već godinama živi na tuđim jaslama grdeći svoj narod. E, sada i Nemci. Pa, kao, eto, dobro bi bilo da oni dođu i da nas evropeiziraju, civilizjuju, osveste, okupaju, pročiste, disciplinuju, namirišu i presvuku u prugaste pižame“- odgovorio je na pitanje „Evrope“ Manojlo Manjo Vukotić, generalni direktor i glavni urednika kompanije „Novosti“.


Zašto oni misle da je uređivačka politika „nacionalistička“ i „konzervativna“?


-Predpostavljam zato što ne pišemo da Kosovo treba da bude nezavisna država. Ili što pominjemo da su velelepni srpski manastiri spaljeni. Ili što ne otkucavamo gde se kreće Mladić. Ili što se ne ushićujemo što je Karla del Ponte lepa i pravedna. Ili što ne aplaudiramo kako Ešdaun uvodi red  u Republici Srpskoj. Ili što ne prizivamo malosrdne anđele da srede haos. Pa nismo mi špijuni, ni plaćenici, ni izrodi, ni čuvari zatvora, ni rušitelji svojih spomenika, ni palikuće, ni dotirane patriote, ni lekari za autonaziju svog naroda, ni policajci demokratije. Mi profesionalnoi časno, odgovorno, otvoreno, javno, svakog dana, pišemo o svojoj državi i svom narodu. Da li bi te njihove teorije o nacionalizmu mogle da se tumače šire, pa da zaključujemo da je onaj milion ljudi što nas dnevno čita srpski, nacionalistički, ratnohuškački, ubilački, osvajački korpus? Da li da priznamo hašku optužnicu da je naš narod genocidan? Tu veštinu ne poznajemo. I nećemo se time baviti.


Svedemo i privatizaciju i nacionalizam na jednu rečenicu: šta će biti finale bitke?


-Pobedićemo. To „Novosti“ zaslužuju. One su se za svoju samostalnost odavno izborile.Imaj svoj put, svoj cilj i svoj zadatak. Ako „Novosti“ izgube-izgubila je Srbija. Dugoročno.

Tagovi

Povezani tekstovi