Al Jazeera: Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv

Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u poslednjoj deceniji je ubijeno, zatvoreno i nestalo 3.088 novinara i medijskih radnika. Svi oni stradali su radeći svoj posao.

Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv, delom zbog izveštavanja iz konfliktnih žarišta u svetu, a delom zbog povećane agresije na novinare u vidu pretnji, uvreda i fizičkih napada. Novinarima se sudi i ućutkuju se presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjavaju se za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Svetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF), koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima. Osim Slovenije, sve zemlje regiona na ovoj lestvici nalaze se u rasponu od 63. do 104. mesta, što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda, prenosi Al Jazeera.

Da na ovaj negativan trend nisu imune ni evropske i demokratske zemlje dokaz je niz ubistava novinara, čiji su počinioci većim delom nepoznati. Među novinarima ubijenim od 2017. do danas su Lajra Meki, Džamal Kašogi, Viktorija Marinova, Jan Kucijak i Dafne Karuana Galicija…

I tokom 22 godine rada Al Jazeere 11 novinara Mreže je ubijeno, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane. Naše platforme bile su izložene kibernetičkim napadima i zahtevano je njihovo gašenje. Novinar Mahmud Husein pritvoren je u Egiptu, gde ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.

Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans kojim simbolično ukazuje na globalne pretnje slobodi medija.

U jednominutnom spotu u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porekla, prikazana je današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.

Al Jazeera Balkans podseća – novinarima se mora omogućiti pravo na slobodan rad. Jer novinarstvo nije zločin.

Tagovi

Povezani tekstovi