ALEKSANDAR TIJANIĆ: Odlazak Edit Pjaf

Stvari u Informativnom programu promenjene su sutradan po mom dolasku. Skoro pedeset dana radio sam taj program sa postojećom ekipom, pre nego što je Suša došla. Ona je samo nastavila taj recept. Zašto je otišla? Misli da je izgorela u sukobu želja da nešto doprinese RTS i stvaralačkoj krizi u kojoj se nalazi. Praktično, nije uradila nijednu emisiju za pola godine, ako ne računamo onaj sramotni intervju sa predsednikom Tadićem. Čak i pred celim kolegijumom izjavila da nije u stanju da vodi ni svoju emisiju Pres-pretres, što sam ja od nje tražio. Njene najuspešnije tačke bile su solo posete političarima od kojih je tražila pomoć u fantomskom sukobu sa mnom.
Trpeo sam Sušu dok je po hodnicima vikala da ne prikazujemo martovsko nasilje na Kosmetu. Smenila je dotadašnjeg urednika Informativnog programa Bojana Brkića, uz ocenu da RTS traži novi rat u južnoj pokrajini. Nisam ništa uradio ni kad je na kolegijumu vikala da joj je dosta popova na ekranu, te se protivi direktnom prenosu osvećenja Hrava sv. Save. Nisam rekao ni reč što je zadržala VIN produkciju i time upala u klasičan konflikt interesa. Ali, kada je razbila redakciju na njene i moje, to je bio kraj naše saradnje. Ona je smatrala da je Informativni program njena privatna televizija, koju uređuje po sopstvenim kriterijumima, i da je svaka intervencija kolegijuma ili moja – zadiranje u njena privatna prava.Kao osnovni problem u vašoj saradnji Suša navodi, pre svega, Vašu nameru da „izigravate velikog bosa“ to jest da „istovremeno budete i glavni urednik i glavni gost i glumac u TV emisijama i lektor i reditelj i scenograf…“. Rečju, da se mešate u njen posao što ste, dodaje, i formalizovali kroz odluku Upravnog odbora o Vašem imenovanju za vršioca glavnog urednika Prvog programa TV, donetu na osnovu ratnog Statuta RTS-a?
– Dobio sam mandate da promenim RTS, da ga pretvorim u glas evropske Srbije, da modernizujem produkciju, scenografiju, promenim neke zastarele likove. Nešto sam uradio. Da li je RTS bolji danas ili u martu kad sam preuzeo odgovornost?
Rejting celog programa raste od marta i kad sam na jedvite jade nametnuo novu šemu, već mesec dana smo najgledanija srpska televizija. Moji metodi nikada nisu laki ni za mene, ni za druge. Ali oni uvek daju rezultat. Da li je za srpsko javno mnjenje to bitno ili je bitnije da moja nekadašnja prijateljica u godini kad ide u penziju bude zadovoljna? Voleo bih da sam mogao da pomognem i njoj. Ona za mene ostaje Edit Pjaf srpskog novinarstva. Zastarela, ali značajna.Koliko je ikako „slučaj Gmitrić“ uticao na vaš profesionalni odnos s obzirom na to da Suša navodi da je otpušanje njenog zamenika bilo „pokazna vežba – da se zna ko je gazda u kući“?
– Da postavim pitanje ovako – da li je taj slučaj valjalo da pokaže ko je gazdarica u kući? Za mene, potpuno nevažan slučaj, sem što se u dnevniku, pod njenom direktnom jurisdikcijom, pojavio najkrupniji falsifikat kakav nije zapamćen ni u slobističkim vremenima. Glavnu reč u Informativnom programu vodila je daktilografkinja kod koje niste mogli da kucate vest ako se ne potpišete na peticiju protiv Tijanića. Onda je prva strana te peticije promenjena i tako falsifikovana otišla u srpsku vladu. Pa su vesti sa pres-konferencija protiv mene objavljivane u vestima na televiziji koju ja ne potpisujem. Onda je lično Suša spremila trominutni prilog protiv mene za Dnevnik. Kad je predsednik Upravnog odbora upozorio da to neće tolerisati, odustala je od emitovanja. Prema Suši, zbog starih vremena, pokazao sam strpljenje kaluđera.

S.P.

Tagovi

Povezani tekstovi