Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač posetio NUNS

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač posetio je prostorije Nezavisnog udruženja novinara Srbije gde nam se zahvalio nakon što smo osudili pritisak Srpske radiklane stranke na Centar za kulturu Lazarevac, koji je doveo do zabrane prikazivanja dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova “20 dana u Mariupolju”, na festivalu Beldocs u Lazarevcu.

 

Projekcija filma “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova, za koju je bilo planirano da se održi 11. oktobra u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac, u sklopu programa Beldocs Eho, bila je otkazana.

 

NUNS je u svom saopštenju naveo da javnosti treba da bude jasno da meru zabrane distribucije kinematografskog dela ili informacije može da izrekne jedino nadležni sud na osnovu predloga javnog tužioca.

 

Dan pre zakazane projekcije Srpska radikalna stranka objavila je na svom sajtu saopštenje u kom “poziva rukovodstvo gradske opštine Lazarevac i Centra za kulturu Lazarevac da otkažu promociju ukrajinskog novinara Mstislava Černova i apeluje na nadležne organe da ne dozvole promociju ovog filmla bilo gde u Srbiji”.

 

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, upoznao je ambasadora Tolkača sa istorijatom NUNS-a, kao i trudom da se obezbede bolji uslovi za rad novinara, kao i sa načinom rada koji omogućava brže procesuiranje pretnji i napada na njih.

 

Ambasador Tolkač je izrazio uverenje da će srpskih mediji objektivno izveštavati o, kako je naveo „agresiji, na Ukrajini.

Tagovi

Povezani tekstovi