Američki reporter Brent Renaud ubijen u Ukrajini

Foto:  Brent Renaud, Facebook
Foto: Brent Renaud, Facebook

Nagrađivani američki novinar Brent Renaud ubijen je u Irpinu, u blizini Kijeva, u nedelju 13. marta. Ukrajinska policija saopštila je da je bio na meti ruskih vojnika. Još dva novinara su povređena i prebačena u bolnicu. To je prva prijavljena smrt stranog novinara koji je izveštavao o ratu u Ukrajini. Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) osuđuju ubistvo i pozivaju da se ubice privedu pravdi.

Brent Reno (Brent Renaud), 50, bio je novinar i režiser dokumentarnih filmova koji je živeo i radio u Njujorku i Litl Roku u Arkanzasu. Ranije je radio za Njujork tajms. Njegovi filmski i televizijski projekti pokrivali su ratove u Iraku i Avganistanu, zemljotres na Haitiju, politička previranja u Egiptu i Libiji, borbu za Mosul, ekstremizam u Africi, nasilje kartela u Meksiku i izbegličku krizu mladih u Centralnoj Americi.

 

Jedan od povređenih novinara, Huan Aredondo, bio je sa Brentom Renoom kada su bili pod vatrom: „Prešli smo jedan od prvih mostova u Irpinu, išli smo da snimamo druge izbeglice kako odlaze, i ušli smo u auto“, rekao je on u video objavljenom na Tviteru. „Neko se ponudio da nas odveze do drugog mosta i mi smo prešli kontrolni punkt, a oni su počeli da pucaju na nas. Pa se vozač okrenuo i oni su nastavili da pucaju… Moj prijatelj je Brent Reno, i on je upucan i ostavljen… video sam kako ga pogađaju u vrat“.

 

Treća žrtva, Ukrajinac koji je bio u istom automobilu sa Brentom Renoom i Huanom Aredondom takođe je ranjen, saopštio je lekar na licu mesta.

 

Ova vest stiže manje od dve nedelje nakon što je ukrajinski novinar Jevgenij Sakun, snimatelj ukrajinskog televizijskog kanala LIVE, ubijen kada je granatiranjem pogođena zgrada u blizini TV tornja u Kijevu.

 

Dva danska novinara su 26. februara takođe zadobila rane od vatrenog oružja nakon što su nepoznati naoružani napadači gađali njihov automobil u Ukrajini.

 

Britanska televizijska ekipa za Skaj njuz je 28. februara upala u zasedu dok je izveštavala o ratu u Ukrajini. Uprkos tome što su vikali da su novinari, na njih je pucano u različitim trenucima: metak je pogodio glavnog dopisnika Stjuarta Remzija u donji deo leđa, dok je snimatelj Riči Mokler dva puta upucan u svoj pancir.

 

Nekoliko dana kasnije, 6. marta, švajcarski novinar koji je izveštavao o ratu u Ukrajini, Gijom Brike, ranjen je iz vatrenog oružja u regionu Mikolajev, na jugu Ukrajine.

 

„Šokirani smo sve većim brojem napada na novinare koji pokušavaju da izveštavaju o ratu u Ukrajini“, rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belanger. „Smrt novinara Brenta Renoa i Jevhenija Sakuna ne može proći nekažnjeno. Vlasti moraju učiniti sve da identifikuju počinioce ovih ratnih zločina.

 

„Ovi sistematski napadi na novinare i drugi ratni zločini zahtevaju snažan odgovor međunarodne zajednice“, dodao je generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez. EFJ još jednom poziva na osnivanje specijalnog međunarodnog suda za ove ratne zločine počinjene u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Ova ubilačka spirala se mora zaustaviti!“.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi