AMG: Neistinite tvrdnje u tekstu ,,Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?“

izvor: Kurir
izvor: Kurir

Adria Media Group doo Beograd, obratio se NUN-u u svojstvu izdavača medija,,Kurir“, povodom informacija objavljenih na internet sajtu nuns.rs dana 01.02.2023. godine u tekstu pod naslovom:,,Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?“. 

 

Prema njihovim rečima u tekstu su iznete neistinite i kranje maliciozne informacije kojima se grubo povređuje poslovni ugled Adria Media Group doo, kao i čast i profesionalni ugled svih novinara i urednika koji rade u medijima pod nazivom,,Kurir“.

 

NUNS je tekst preneo sa sajta BIRN-a, čiji je to i tekst.

 

Stoga AMG je uputila zahtev za objavu odgovora na informaciju u skladu sa članom 83 Zakona o javnom informisanju i medijima

 

 

Prenosimo ODGOVOR NA INFORMACIJU 

 

 

Neistinita je tvrdnja navedena u tekstu od 01.02.2023. godine pod naslovom,,Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?“ da je koristeći Skaj aplikaciju na telefonu optuženi Darko Šarić preko svog advokata i kuma, naručivao tekstova i TV priloge, menjao naslove, ispravljao,,greške“ u Kuriru.

 

Navedena informacija pored toga što je neistinita, ni na koji način ne proizilazi ni iz optužnice podnete protiv Darka Šarića i sadržine,,Sky“ prepiske koja se u predmetnom krivičnom postupku koristi.

 

Takođe su neistinite informacije koje implicirate u svom tekstu da su novinari medija koje pominjete, a u koje je uključen i Kurir saradnici mafije, da su za poslušnost prema šefu organizovane kriminalne grupe plaćani poklonima i slično.

 

Kurir, njegovi urednici i novinari na profesionalan i častan način obavljaju svoj posao u cilju potpunog i jasnog izveštavanja građana o svim temama koje su od interesa za javnost.

 

Kurir kao profesionalni medij i neprikosnoveni lider kada je u pitanju oblast crne hronike izveštava o svim sudskim postupcima za koje postoji interes javnosti, naročito kada su u pitanju okrivljeni za krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala, u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije, kodeksom i zakonom, a sve tvrdnje o navodnim uticajima i mešanjima u uređivačku politiku od strane optuženog Darka Šarića i njegovih navodnih saradnika, kao i od strane bilo kojih drugih lica su gruba neistina.

 

O navedenom svedoči i deo same,,Skaj“ komunikacije navodno vođene između optuženog Darka Šarića i njegovih saradnika, a koji deo prepiske niste preneli u svom tekstu, koja glasi:,,A ona plava iz Kurira kako nas sjeba za onaj naslov“ (citat iz optužnice).

 

Dakle, jasno je da Kurir ne da nije dozvolio da bude zloupotrebljen, već je izazvao nezadovoljstvo optuženih svojim profesionalnim izveštavanjem.

 

Ukoliko ne postupite u skladu sa članom 87 i 96 Zakona o javnom informisanju i medijma i ne objavite odgovor bez odlaganja bićemo prinuđeni da protiv Vas pokrenem odgovarajuće parnične postupke pred nadležnim sudom.

 

U Beogradu, dana 06.02.2023. godine

Tagovi

Povezani tekstovi