Ana Lalić najavila tužbu protiv svih medija i portala koji pozivaju na njen linč

Ona je već danima izložena pretnjama i pozivima na progon na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, zbog čega je prinuđena da zatraži zaštitu od nadležnih institucija.

Veljko Milić, advokat Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, gde je Ana Lalić i članica Upravnog odbora, već je počeo da priprema tužbe, među kojima će se naći i redakcije Pinka, Kurira i Informera, prenosi Nova.rs.

Lalić je istakla da joj nije manir da svoju profesonalnost i novinarski integritet dokazuje na sudu, ali je, nakon što se u utorak na Google prodavnici pojavio plaćeni oglas u kome se poziva na njen linč, shvatila da se situacija otela kontroli.

„Prijatelj mi je poslao printscreen sa telefona na kom je njegovo dete igralo neku popularnu igricu na Google play, a u kojoj je na svakih desetak minuta iskakao plaćeni oglas sa mojim imenom, fotografijom i natpisom da radim protiv interesa Srbije. Tokom dana se ispostavilo da je isti oglas iskakao i ljudima koji su odlazili i na druge sadržaje preko Google servisa. To sam već doživela kao otvoreni poziv na linč i raspisivanje lova na mene kao državnog neprijatelja br. 1”, rekla je Lalić, napominjući da ovakve stvari prevazilaze blaćenje i klevetanje sa kojim se svakodnevno susreće.

Ona je dodala da tužbama želi da predupredi sve potencijalne ekscese ka kojima sve to vodi, kada neko otvoreno i masovno poziva ljude da je napadaju na ulici.

Kako navodi, do sada se trudila da maksimalno ignoriše sve preteće komentare, umirujući porodicu i prijatelje da nemaju razloga za brigu i strah. Međutim, nakon pojave ovog oglasa, više ni sama, kaže, nije sigurna u svoju bezbednost.

“Ovim tužbama ne očekujem od suda zaštitu, ali očekujem da takve medije sudskom presudom upozorimo da ne smeju, umesto vesti, objavljivati pozive na linč bilo koga. Manipulacija ljudima, podjarivanje na odmazdu i prostačke i fizičke obračune sa neistomišljenicima je daleko opasnije od propagande za koju ti mediji prevashodno i služe. Ne sumnjam da među ‘kolegama’ ima znatan broj onih koji žele da budem kažnjena i osuđena, ali apelujem na njih da puste tužilaštvo da odluči o tome. Postoji drugi način da se dodvore vlasti, nema potrebe da se petljaju i u rad suda”, objasnila je ona.

Podsetimo, Ana Lalić je privedena 1. aprila u PU Novi Sad i određeno joj je zadržavanje od 48 sati zbog navodnog dizanja panike i uzbunjivanja javnosti, nakon što je protiv nje Klinički centar Vojvodine podneo prijavu. Pomenuti tekst pod nazivom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštitnih za medicinske sestre“, zbog koga je KCV podneo prijavu protiv nje, tiče se uslova rada medicinskog osoblja u toj ustanovi. Puštena je da se brani sa slobode, ali protiv nje je i dalje u toku krivični postupak.

Tagovi

Povezani tekstovi