Analitičari: Milionske iznose na konkursima dobijaju prorežimski mediji

Novinar Cenzolovke Denis Kolundžija rekao je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) da je suština medijskih konkursa da se javni novac „prelije u podobne medije“.

Novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev naveo je da su konkursi na lokalnom nivou organizovani tako da se postignu dva cilja.

On je za VOICE (www.voice.org.rs) rekao da je jedan cilj da se svima, kako se izrazio, zapuše usta jer se kao svima daje novac, koliko god da je u pitanju, a drugi važniji cilj je da se medijma koji su pod kontrolom režima, da gro novca.

„Time se postiže da niko o tome ne govori jer su kao svi ponešto dobili, a sa druge strane, nagrađuju se ‘fake news’ mediji ili se jednostavno kroz konkurs opere neki novac tako što nagrađeni medij vrati deo za stranačke potrebe“, kazao je Georgiev.

On je ocenio da mediji ne bi trebalo da pristaju na „mrvice sa stola vlasti“, nego da svim silama rade na tome da ospore rezultate konkursa i da uporno pokazuju da vlast ne finansira sadržaj u javnom interesu, nego da deli novac „svojim čaušima“.

„Ovako nakaradno shvaćeno finasiranje sadržaja od javnog interesa dovodi do obesmišljavanja rada medija i kod građana proizvodi utisak da su svi isti, da je sve to isto i da pravih medija, onih koji rade u javnom interesu, i nema“, kazao je Georgiev.

Denis Kolundžija je ocenio da „ako imate ljude sa lošim namerama, svaki zakon će biti devalviran“.

„To se neće promeniti u budućnosti jer ne vidim spremnost da se ova oblast dovede u red. Kao kladionica, zna se koji će mediji dobiti novac, samo je pitanje iznosa“, rekao je Kolundžija.

Tagovi

Povezani tekstovi