Android 14 će sprečiti malvere da koriste osetljive dozvole

slika: canva
slika: canva

Google je najavio preview izdanje Androida 14 za programere, sledeću veliku verziju najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema, koje, između ostalog, donosi značajna poboljšanja bezbednosti i privatnosti.

 

Počev od Androida 14, aplikacije će morati da navedu kako planiraju da koriste određene funkcije telefona, razmena podataka između njih će biti ograničena, a dodatni fajlovi koje preuzimaju aplikacije biće samo za čitanje.

 

Nova bezbednosna funkcija Androida 14 je blokiranje instalacije zlonamernih aplikacija koje ciljaju na starije verzije Androida, što omogućava lakšu zloupotrebu osetljivih dozvola.

 

Sve aplikacije za Android 14 moraće da se deklarišu da li treba da primaju informacije od drugih aplikacija ili bi trebalo da budu ograničene na sistem. Cilj je da se spreči da zlonamerne aplikacije na uređaju presretnu ili zloupotrebe podatke namenjene da dođu do drugih aplikacija.

 

Da bi dodatno ograničio razmenu informacija između aplikacija i sprečio da malveri „hvataju“ osetljive korisničke podatke, Android 14 će takođe ograničiti slanje „namera“ koje nemaju određenog primaoca.

 

Treća bezbednosna funkcija koja će se pojaviti na Androidu 14 je „bezbednije dinamičko učitavanje koda“, što ograničava sve fajlove koje preuzima aplikacija na režim samo za čitanje.

 

Android 14 će blokirati instalaciju štetnih aplikacija koje ciljaju na verzije SDK niže od 23 (Android 6.0) da bi se lakše zloupotrebile dozvole i zaobišle zaštite privatnosti i bezbednosti koje su uvedene u novijim verzijama Androida.

Tagovi

Povezani tekstovi