ANEM: Osuda napada na TV Kragujevac

U saopštenju ANEM-a ističe se da je od izuzetne važnosti da se, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, učesnici u političkom procesu uzdrže od bilo kakvog ponašanja kojim se ograničava sloboda javnog izražavanja i sloboda javnog informisanja.


ANEM najoštrije osuđuje bilo kakav pokušaj učesnika u izborima da putem pretnji i pritisaka narušavaju uređivačke slobode ili utiču na obim i način na koji se izveštava o izbornom procesu.


„Apsolutno je neprihvatljiv i važećim propisima zabranjen bilo kakav fizički ili pritisak neke druge vrste na javna glasila i zaposlene u njima“, navodi se u saopštenju.


ANEM je izrazio soldarnost sa urednicima, novinarima i zaposlenima TV Kragujevac i pozvao nadležne organe na odlučnu odbranu Ustavom i zakonom garantovanih medijskih sloboda.


Kako je navedeno, postupanje elektronskih medija u vezi sa izbornom kampanjom i izborima detaljno je regulisano zakonima i opštim obavezujućim uputstvima i preporukama Republičke radiodifuzne agencija.


Ti propisi jasno i nedvosmisleno insistiraju na ravnopravnom izveštavanju i odsustvu diskriminacije u odnosu na učesnike u izbornom procesu, a predviđaju i nadležnost Republičke radiodifuzne agencije, koja obavlja nadzor nad radom emitera, posebno kada je u pitanju poštovanje pravila o izborima i izbornoj kampanji.


Propisi garantuju i uređivačku slobodu i nezavisnost u određivanju načina i obima izveštavanja o izbornom procesu.


Kako je navedeno, pedesetak pristalica Radničkog otpora okupilo se u ponedeljak, 19. maja, ispred prostorija TV Kragujevac, insistirajući da se snimi izjava njihovog lidera Radiše Pavlovića o navodnoj izbornoj krađi na pojedinim biračkim mestima.


Njihov upad u zgradu televizije sprečila je policija.


Radnički pokret: Nismo želeli nasilje


Vođa Radničkog otpora, Radiša Pavlović, izjavio je da ta politička organizacija nije imala nameru da upada u prostorije Radio-televizije Kragujevac i da „vrši bilo kakvo nasilje nad zaposlenima“.


On je objasnio da su u RTK „došli sa izričitim zahtevom, da im TV Kragujevac, kao javni servis, snimi originalne glasačke listiće koji dokazuju izbornu krađu na jednom izbornom mestu, kao i da nisu imali nameru da uređuju program“.


Pristalice stranke Radnički otpor došli su u ponedeljak pred prostorije TV Kragujevac ispred kojih se nalazio veliki broj policajaca u uniformama i u civilu. Akciju Radničkog otpora osudili su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Koalicija Zajedno za Kragujevac i Gradski odbor Liberalno-demokratske partije.

Tagovi

Povezani tekstovi