ANEM protestuje povodom tendencioznih tekstova u „Informeru“

anem-logo_660x330

[box align=’box-left’ id=’7679′]ANEM ukazuje da je, iako „Informer“ piše o konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, Ministarstvo kulture i informisanja zapravo raspisalo ne jedan, već osam javnih konkursa i imenovalo ne jednu, već osam različitih stručnih komisija. U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Ministarstvo kulture i informisanja je većinu članova svih osam komisija imenovalo na predlog novinarskih i medijskih udruženja. ANEM je učestvovao u sastavljanju predloga novinarskih i medijskih udruženja za članove komisija zajedno sa Udružеnjem nоvinаrа Srbiје (UNS), Nеzаvisnim udružеnjеm nоvinаrа Srbiје (NUNS), Nеzаvisnim društvom nоvinаrа Vојvоdinе (NDNV), Poslovnim udruženjem Lоkаl prеss  (LP), Аsоciјаciјom mеdiја Srbiје (АSМЕDI), Udružеnjem rаdiо stаnicа Srbiје RАB Srbiја i Društvom nоvinаrа Vојvоdinе.

ANEM postoji već duže od dve decenije, od 1993. godine. Registrovan je u formi poslovnog udruženja i njegovi osnivači nisu fizička nego pravna lica. Veran Matić bio je svojevremeno predsednik ANEM-a, ‎ali ne vrši ni jednu funkciju u asocijaciji, niti je član bilo kog tela asocijacije već duže od 10 godina, od 2004. Uvereni u njegovu stručnost i nepristrasnost, predložili smo ga za člana jedne od komisija Ministarstva, i to one u kojoj nikako nije mogao biti u sukobu interesa. ANEM nema ni najmanji razlog da sumnja u to da je Veran Matic svoj posao u komisiji u kojoj je bio član obavio odgovorno, savesno i nepristrasno. Tim pre što je odluka i te komisije, kao i svih ostalih, bila jednoglasno doneta. 

ANEM se već godinama zalaže za uvođenje reda u finansiranje medija iz budžeta. Zato smo podržali opredeljenje Medijske strategije i Zakona o javnom informisanju i medijima da ‎se finansiranje uredi na jedinstven način, bez obzira na to da li se sredstva izdvajaju iz republičkog, pokrajinskog ili budžeta lokalnih samouprava, i da se pri tome obezbedi da se sredstva dodeljuju u javnom postupku, pod jednakim i nediskriminatornim uslovima, na konkursima za  projekte kojima se obezbeđuje ostvarivanje javnog interesa utvrđenog zakonom. ‎ANEM je podržao i opredeljenje Zakona da projekte ocenjuju stručne komisije, čija se većina članova bira na predlog novinarskih i medijskih udruženja. Ovo stoga što je ranija praksa netransparentnog i birokratskog, politički motivisanog deljenja javnih sredstava u potpunosti kompromitovana, i što je kao takva bila apsolutno neodrživa. 

ANEM u svom članstvu danas okuplja više od 100 medija, među kojima i neke od najuglednijih TV i radio stanica i Internet portala. Verujemo u kvalitet i potencijale‎ svojih članica da iznesu i više od 14 projekata, koliko „Informer“ pominje, u najboljem interesu i samih medija, i njihovih redakcija, i javnosti.  Zato će ANEM nastaviti da radi sa svojim članicama, između ostalog i na obuci za pisanje projekata, kako bi potencijali članica bili u punoj meri ostvareni. 

Na kraju, ANEM podseća da je jedan od bitnih elemenata novog modela budžetskog finansiranja medija i kontrola trošenja sredstava, i to ne samo institucionalna, već i kontrola javnosti. ‎ANEM je prvi koji insistira na tome da se ta kontrola vrši odgovorno i dosledno, bez razlike u slučajevima kada se radi o projektima ANEM-ovih članica ili o projektima bilo kog trećeg lica.

Predsednik ANEM-a,

Milorad Tadić

Tagovi

Povezani tekstovi