Ani Lalić i dalje preti kazna od pet godina zatvora

Radi se o kvalifikovanom obliku tog krivičnog dela (čl. 343 st. 2), što znači da Ani Lalić preti maksimalna kazna i do pet godina zatvora, jer je navodnu paniku izazvala „putem sredstava javnog informisanja“.

Prethodnu noć ona je provela u policijskoj stanici zbog teksta u kojem je iznela probleme u radu Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u vreme pandemije virusa kovid-19. Njen stan je pretresen i oduzeti su joj kompjuter i dva mobilna telefona.

Kovačević smatra da je simptomatično to što je prijava KCV podnesena Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje se prvobitno proglasilo nenadležnim i prosledilo slučaj Odeljenju za visokotehnološki kriminal, da bi se i ono proglasilo nenadležnim, te je cela priča još jednom prebačena u Novi Sad.

Prema Kovačevićevim rečima, tekstovi objavljeni na portalima nisu predmet interesovanja osnovnih tužilaštava, koja, kako kaže, nemaju sredstva ni mogućnosti čak ni da, na primer, utvrde da li je Ana Lalić zaista napisala taj tekst.

Ona je, s druge strane, već najavila da svoje izvore neće otkrivati.

„Novinarska tajna je zagarantovana. Ono što oni mogu jeste da pokušaju da do tih osoba eventualno dođu veštačenjem oduzetog laptopa i mobilnih telefona. Međutim, mi mislimo da oni ne smeju to da urade. Ako dođu do takvih podataka, biće to učinjeno nepravnim putem i na tako nešto ćemo se žaliti. I kompjuter i telefoni su zasad zaključani i nadamo se da će u razumnom roku biti vraćeni.“

Kovačević ističe da domaća sudska praksa nema iskustva s ovakvim slučajevim i da to jednako važi i za advokate i za državne organe.

„Vlada potpuna zbunjenost na svim nivoima. Ono što u ovom trenutku moramo pokušati jeste da zadržimo određeni nivo normalnosti i garantovanih prava na slobodu izgovorene reči. Moramo da poštujemo novinare, jer su baš oni ti koji u ovakvim situacijama mogu biti savest društva.“

Po puštanju na slobodu, Ana Lalić je uživo na Fejsbuk profilu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čijeg Upravnog odbora je član, rekla da je noć protekla „poprilično dinamično i bez sna“. Dodala je i da se „oseća zbunjeno“, te da „još nije stigla da odživi sve što se dogodilo“.

Kasnije je za portal Nova.rs ispričala da nijednog trenutka nije „zažalila zbog pisanja tog teksta“, kao i da je „uverena da radi pravu stvar“.

Pretresu njenog stana prisustvovao je i reporter lokalnog Radija 021 Žarko Bogosavljević, koji je istakao da „nije bilo potrebe da se novinarka satima zadržava u pritvoru“.

Tagovi

Povezani tekstovi