Antisemitske parole i protiv B92

Na ulazu u Jevrejsko groblje prethodne noći ispisane su poruke: „Suprotstavite se cionističkoj petooktobarskoj okupaciji“, „B92 jevrejska televizija“, „Jevreji paraziti napolje iz Srbije“, „Hoćemo slobodu, a ne jevrejski jaram“ „Srbija Srbima“ uz nacrtana četri ocila, kao i nacrtano B92 jednako Davidova zvezda.

Na plaktima kojima je tokom noći oblepljen centar grada je znak B92 u Davidovoj zvezdi, a ispod piše: „Bojkot zbog antisrpskog delovanja, pogubnog uticaja na srpsku omladinu, podrške nezavisnosti Kosova, podršku širenju narkomanije homoseksualizma i drugih bolesti sa zapada i podrške multirasnom novom svetskom poretku“. Uz poruku „Srbija Srbima“, potpisnik tih plakata je Nacionalni stroj. Slične parole ispisane su i ispred bioskopa „Reks“ u Jevrejskoj ulici.

Tokom prošle noći, ispisani su i grafiti ispred ulaza u prostorije nevladinih organizacija Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Fond za humanitarno pravo. Helsinški odbor podseća da je prethodne noći na Trgu Republike u Beogradu organizovano potpisivanje peticije „Prekinimo zaveru cutanja“ u okviru kampanje protiv rastućeg antisemitizma, koju je pokrenula Grupa osam nevladinih organizacija. Ispred prostorija te NVO jutros su se pojavili grafiti „Sonja Biserko – jevrejski pion – pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka“, „Srbija, Srbima“ (uz simbol četiri ocila), kao objedinjeni znaci Davidove zvezde i B92.

Matić: Narastanje fašizma

„Niko ne može da me ubedi da je neko mogao da pored policijiske stanice satima lepi plakte, a da ga neko barem ne legitimiše. Definitivo se radi o organizovanom napadu i narastanju fašizma“, kaže Veran Matić, direktor B92.

B92 je i ranije bila na meta napada. Pre godinu dana, ispod reportažnih kola TV B92 u Raškoj pronađena je ručna bomba. I pored obećanja ministra policije Dragana Jočića, slučaj nije rešen, kao ni mnogi drugi, kada su u pitanju pretnje upućene B92.

Matić se ne nada da će se sada desiti išta drugačije: „Mi cemo i sada podneti krivične prijave, ali ako bude kao i ranije niko neće biti sankcionsan“.

Aca Singer: Ovo samo Srbima može da šteti

Aca Singer, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije i Crne Gore, kaže da je antisemitizam u porastu u Srbiji i navodi da će tražiti da se to pitanje strožije reguliše zakonom:

„Mogu odgovorno da kažem da ovakve stvari više štete Srbima, nego nama. Pa nas ima toliko malo, verujem da niko do onih koji je pisao ovaj grafit ne poznaje nijednog Jevrejina. Nas optužuju za peti oktobar, a mi od tada imamo više problema“.

Tagovi

Povezani tekstovi