Antun ili Josip

U tekstu pod naslovom „Ustaški jatak“ izneseni su detalji: „poznati ustaški zlikovac“ Ivan Jovanović Crni, koga je Okružni sud u Mostaru 1957. godine osudio na smrt vešanjem, zarobljen je kod Celja pa mobilisan u partizansku  Žumberačku brigadu, da bi nakon demobilizacije malo istovarivao ugalj u Bosanskom Brodu, a potom, od 1946. godine, dve godine radio kod Stipana, a potom još dve kod Antuna Dulića.


U tekstu se konstatuje da je „interesantno da niko od Dulića nije odgovarao za skrivanje“ „ovog ustaškog zlikovca“, uz ogradu da“ostaje otvoreno pitanje da li su Dulići znali ko je Jovanović, ali i da potpredsednici Vlade nisu mrske ustaše, što „svedoči i njen sastanak u Subotici sa Antom Đapićem, liderom ekstremne proustaške Hrvatske stranke prava“.


Ovaj natpis izazvao je mnoge reakcije: predsednca NUNS-a Nadežda Gaće izjavila je da se to udruženje više puta obraćalo ministru kulture i informisanja Draganu Kojadinoviću sa zahtevom da reaguje i preduzme korake za kažnjavanje medija i novinara koji seju rasnu, versku mržnju, ali do sada nije bilo nikakve reakcije; Ministarstvo kulture je ukazalo da ovakvo pšisanje može dovesti do ozbiljnih posledica i da bi na osnovu Zakona o javnom informisanju okružni tužilac morao da reaguje predlogom nadležnom okružnom sudu da zabrani distribuciju takvih novina; direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da je reč o grubom vre4đanju ličnosti iznošenjem neistina, što nanosi ozbiljnu štetu i ugledu naše zemlje, zbog čega Vlada Srbije izražava najoštriju osudu, kao i da Vlada ima obavezu da se oslučno suprostavi teškim prekoračenjima svih dopuštenih granica civilizovanog ophođenja; portparol DSS-a Andrej Mladenović izjavio je da se piše svce i svašta, ali da je DSS protiv zabranjivanja novina, te da po zakonu, osim privatne tužbe, nema nikakvih drugih mogućnosti. Potpredsednica Vlade Ivana Dulić-Marković za „Vreme“ je rekla da će „Kurir“ svakako tužiti jer je sve navedeno netačno i da je to lako dokazati: njen oitac se ne zove Anton već Josip, rođen je 1936. godine, što znači da je 1948. godine imao 12 godina.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi