Apelacioni sud odredio kućni pritvor Milovanu Brkiću, njegov advokat to smatra pravno neprihvatljivim jer je presuda kojom je osuđen ukinuta

Izvor: Media centar
Izvor: Media centar

Apelacioni sud u Beogradu odlučio je da se uredniku „Tabloida“ Milovanu Brkiću pritvor zameni merom zabrane napuštanja stana u kom živi u Beogradu.

 

Brkić će radi kontrole, piše u Rešenju Apelacionog suda u koji je UNS imao uvid, biti pod elektronskim nadzorom, pri čemu će se „uređaj za lociranje-odašiljač staviti na zglob ruke ili noge okrivljenog, odnosno na drugi način pričvrstiti od strane stručnog lica“.

 

„Okrivljenom se zabranjuje da bez odobrenja napusti stan, da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan“, piše u Rešenju Apelacionog suda koje je doneto 13. septembra.

 

Dalje u Rešenju piše pod kojim uslovima Brkić može da napusti stan, a to su hitne medicinske intervencije, odnosno u slučaju ozbiljnih opasnosti po život, zdravlje ili imovinu u većem obimu. U tom slučaju, navedeno je dalje, okrivljeni je dužan da bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija gde se nalazi.

 

Brkić je upozoren da ako prekrši izrečenu zabranu može ponovo dospeti u pritvor.

 

Ova odluka o zabrani napuštanja stana može da traje „dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode“.

 

Sud je dužan, kaže se dalje, da svaka tri meseca ispita da li je nastavak određivanja mere kućnog pritvora opravdan.

 

Apelacioni sud u svom obrazloženju ocenio je da su ispunjeni uslovi da se pritvor zameni blažom merom, a veće koje je donelo odluku čine predsednica Mirjana Popović, Snežana Jovanović i Marko Jocić.

 

Posredno saznanje- ukinuta presuda

 

Advokat Stevan Damnjanović kaže za sajt UNS-a da je iz Rešenja o određivanju mere kućnog pritvora odbrana saznala da je ukinuta presuda Višeg suda kojom je Brkić osuđen na 14 meseci zatvora zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

 

„Mi nismo ni dobili odluku Apelacionog suda o ukidanju presude Višeg suda u Beogradu, ali iz obrazloženja ovog rešenja gde se mera pritvora zamenjuje merom zabrane napuštanja stana vidimo u jednom delu da je ukinuta presuda. U suštini odluka Apelacionog suda je skandalozna, da u situaciji kada ukidaš jednu nezakonito donetu presudu i vraćaš na prvostepeni postupak ostavljaš čoveka u stanu, bez mogućnosti da koristi internet, telefon i da mu dolaze druga lica“, kaže Damnjanović.

 

Presuda od 14 meseci je ukinuta, sve se vraća na prvostepeni postupak, kaže Damnjanović, tako da je pravni nonsens određivati meru kućnog pritvora i nošenje nanogice.

 

Presudom Višeg suda u Beogradu od 11. jula ove godine Brkić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 meseci zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

 

U pritvoru je od 8. maja ove godine. Vreme provedeno u pritvoru uračunava se u izdržavanje zatvorske kazne.

Tagovi

Povezani tekstovi