Apple kažnjen sa 8 miliona evra zbog prikupljanja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Apple logo slika canva

Francuska regulatorna agencija za zaštitu podataka (CNIL) kaznila je Apple sa 8.000.000 evra zbog prikupljanja korisničkih podataka za ciljano oglašavanje u App Storeu bez zahtevanja ili obezbeđivanja saglasnosti korisnika.

 

Ova praksa se smatra kršenjem člana 82. francuskog Zakona o zaštiti podataka (DPA), koji je usklađen sa GDPR (Opšta uredba o zaštiti podataka), koja se primenjuje širom Evrope.

 

Član 82. francuskog Zakona o zaštiti podataka zahteva da „svaka radnja putem koje elektronski komunikacioni servis pristupa ili unosi informacije u korisnikovu terminalnu opremu (kao što je skladištenje kolačića) zahteva saglasnost korisnika“.

 

Ovo je isti član koji su ranije prekršili Facebook i Google otežavajući posetiocima svojih veb sajtova da pronađu opciju da odbiju kolačiće za praćenje, zbog čega je CNIL kaznio Facebook i Google sa 60.000.000 evra i 150.000.000 evra.

 

U obrazloženju kazne, CNIL je objasnio da je postavka za onemogućavanje trajnih identifikatora koji omogućavaju Appleu da profiliše korisnike dostupna na iOS-u i podrazumevano podešena na „omogućeno“, ali je donekle skrivena. Tačnije, opcija se nalazi u odeljku „Apple oglašavanje“ u okviru podešavanja „Privatnost“ koje se nalazi u meniju iOS „Podešavanja“.

 

To znači da je korisnik morao da prođe nekoliko koraka da pronađe i deaktivira ovaj sistem za praćenje jer opcija nije bila uključena u proces inicijalizacije telefona, a pretpostavlja se da većina korisnika nije znala kako to da uradi ili je morala da se potrudi da je pronađe.

 

Prema saopštenju CNIL-a, profilisanje korisnika se događalo automatski na iOS 14.6, verziji iOS-a koju je anazirao CNIL nakon prijava korisnika.

 

CNIL kaže da bi Apple mogao da zadrži opciju „zakopanu“ u meniju podešavanja sve dok traži od korisnika da pristane na praćenje App Storea nakon inicijalnog podešavanja uređaja, što nije bio slučaj sa iOS 14.6.

 

Apple je otklonio ovaj problem, tako da novije verzije iOS-a tretiraju pitanja saglasnosti korisnika prema važećim zakonima o zaštiti podataka.

 

Ipak, CNIL je odlučio da izrekne novčanu kaznu za period kršenja, a cifra od 8 miliona evra odražava broj pogođenih korisnika u Francuskoj i procenjenu indirektnu dobit koju je kompanija ostvarila od ciljanog oglašavanja.

 

Portparol Applea u Francuskoj rekao je da planiraju da se žale na odluku CNIL-a.

Tagovi

Povezani tekstovi