Asanž objavio da je dobio dvoje dece sa svojom advokaticom

Australijanac, kome SAD žele da sude zbog špijunaže, otac je dvojice dečaka od dve odnosno jedne godine koje je ima sa 37-ogodišnjom Stelom Moris, njegovom advokaticom poreklom iz Južne Afrike.

Britanski dnevnik danas objavljuje na svom vebsajtu slike Asanža i njegovih sinova, kao i razgovor sa Stelom Moris koja govori da se zaljubila u Asanža pre pet godina i kako planiraju da se venčaju.

Ona je odlučila da otkrije postojanje dece Gabrijela i Maksa zato što strahuje da je Asanžov život u opasnosti ako ostane u londonskom zatvoru Belmarš gde se sada nalazi, zbog pandemije novog koronavirusa.

Britanski sud odbio je krajem marta da uslovno oslobodi 48-ogodišnjeg Asanža koji strahuje da se ne zarazi koronavirusom.

Sud je procenio da postoje ozbiljni razlozi da se veruje da se on ne bi pojavio na budućim ročištima.

Preko Tvitera Vikiliks je preneo da Asanžova partnerka, majka dvoje male dece, moli britansku vladu da oslobodi njega, kao i druge osetljive bolesnike u vreme kada korona virus hara u zatvorima.

Asanž i njegova pravna zastupnica počeli su vezu 2015. godine.

Asanž je prisustvovao rođenju dvoje dece u Londonu preko video linka a starijeg Gabrijela je video u ambasadi gde mu je doveden.

Deca su britanski državljani, prema listu Mejl on Sandej, i posetili su oca u zatvoru.

Britanski sud je odložio do 18. maja raspravu o zahtevu za izručenje osnivača Vikiliksa Americi, gde je protiv njega podignuta optužnica zbog toga što je 2010. otkrio više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i u Avganistanu.

SAD mu stavljaju na teret da je stavio u opasnost izvore američkih službi.

Asanžovi advokati osuđuju političku proceduru zasnovanu na lažima.

Asanž je uhapšen u aprilu 2019. pošto je proveo sedam godina skriven u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se sklonio pošto je prekršio odredbe uslovne slobode strahujući izručenje Americi.

Tagovi

Povezani tekstovi